Поповић: Изневерена су очекивања грађана који су очекивали бољу сарадњу са Русијом!

0

За председничке изборе определићемо се према програму, а не према личности. Кључна нам је заштита националних интереса по питању КиМ и РС, заштита Срба у окружењу, развој институционалне сарадње са Русијом, очување војне неутралности… Ово је изјавио Ненад Поповић, лидер Српске народне партије, на питање „Новости“ хоће ли подржати кандидата СНС и да ли би стао иза нове кандидатуре Томислава Николића.

У којој мери сте део ове власти, а у којој опозиција, пошто нисте подржали све законске предлоге владајуће већине?

Поповић: Познате су наше позиције о Косову и Метохији као саставном делу Србије, као и наше евроскептичне и анти-НАТО позиције. Нећемо их мењати због било ког партнера.

Да ли је изневерено Ваше очекивање да Влада оснује Канцеларију за сарадњу са Русијом?

Поповић: Изневерено је очекивање грађана Србије који су великим делом гласали за нашу коалицију надајући се да ће такве институције бити формиране. Пре месец дана влада Јапана основала је институцију министра за економску сарадњу са Русијом. Немачка већ дуго има појединце у влади и Бундестагу задужене за развој специјалних веза са Русијом.

Стоје ли онда тврдње власти да Србија никад није имала бољу политичку и економску сарадњу са Русијом?

Поповић: Политичка сарадња је на високом нивоу и то је добро. Међутим, ниво економске сарадње није пратио ниво развоја политичких односа две земље. У 2015. и 2016. години извоз Србије у Русију падао је за око 350 милиона долара годишње у односу на 2014. Тиме смо за претходне две године изгубили близу 700 милиона долара прихода или два одсто БДП.

Очекујете ли и расписивање парламентарних избора и да ли бисте на њима наступили са СНС?
Поповић: Да ли ће бити расписани парламентарни избори, то зависи од договора унутар СНС ко ће бити њихов председнички кандидат. На прошлим изборима смо наступали у коалицији са СНС зато што су постојали заједнички интереси, а пре свега о питању институционалне сарадње са Русијом. Видећемо да ли ће се и у будућности наши ставови по том питању поклапати.

Циљ власти је улазак у ЕУ, а ви се томе противите?

Поповић: Србија треба да сарађује са ЕУ, али не постоји ниједан ни политички ни економски разлог да постане члан савеза који се распада.

Зашто се, по вама, не даје имунитет за особље руског Хуманитарног центра у Нишу?

Поповић: Није логично да НАТО војници који су сејали бомбе по Србији имају дипломатски статус, а да они који желе да очисте Србију од тих бомби, тај статус немају. Очекујем да ће влада убрзо доделити дипломатски статус руским хуманитарцима у Нишу.

Како оцењујете ситуацију у Црној Гори после избора?

Поповић: Срби у Црној Гори су најпрогоњенији народ у Европи. Лакше им је било 500 година под Турцима, него данас под Милом Ђукановићем, највећим криминалцем у Европи. Говорио сам о томе у Русији, а говорићу и у Берлину и Вашингтону. Очекујем да и Влада Србије учествује у интернационализацији овог питања.

НОВОСТИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*