ПОПОВИЋ: МОЈКОВАЧКА БИТКА СВЕТАО ПРИМЕР ЖРТВЕ БРАТА ЗА БРАТА, СРБИ У ЦРНОЈ ГОРИ БИЈУ БИТКУ ПРОТИВ ИДЕНТИТЕТСКОГ ГЕНОЦИДА

0

„Српски народ у Црној Гори бије битку против идентитетског геноцида који над њим спроводи режим Мила Ђукановића“, истакао је Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој и лидер Српске народне партије (СНП).

Он је, приликом полагања венца на гроб сердару Јанку Вукотићу, подсетио да је на данашњи дан – Бадњи дан 1916. године – црногорска војска под командом Јанка Вукотића, у чувеној Мојковачкој бици, поразила бројчано надмоћног аустроугарског окупатора, како би одбранила одступницу српској војсци у повлачењу ка Албанији.

Мојковачка битка је, према речима Поповића, јединствен пример где се једна војска свесно жртвовала да би спасила другу. „Жртвовао се брат за брата. То је један од најупечатљивијих догађаја у нашој историји и сведочанство колико је дубоко укорењено српство у Црној Гори“, оценио је Поповић.

Он је указао да српски народ у Црној Гори данас бије нове битке, које су, према његовим речима, једнако тешке и судбоносне као некада битка на Мојковцу.

„Избацују се српски писци из читанки, забрањује се српски језик, одузима се имовина Српској православној цркви и води најпрљавија кампања против свега оног на чему је вековима почивао идентитет народа Црне Горе“, навео је Поповић и додао да режим у Подгорици на све начине жели да раздвоји Црну Гору и Србију.

„То је напад на све Србе у Црној Гори, још подмуклији и опаснији од оног код Мојковца пре 103 године. За Аустроугаре смо знали да су нам отворени непријатељи, док режим Мила Ђукановића покушава да се представи као добар сусед Србије, али не пропушта прилику да гласа за пријем лажне државе Косово у УНЕСКО нити да пошаље своје војнике у окупирану јужну српску покрајину Косово“, упозорио је Поповић.

Он је истакао да за разлику од представника данашњег антисрпског режима у Подгорици, сердар Јанко Вукотић није имао дилему ко је и коме припада.

„Заклињући своје јунаке пре битке, како је то остало записано у народној песми, Јанко Вукотић је рекао – „па тако ви Бога и Божића, и двоглавог орла Немањића, и тако ви гроба Његошева“. Он се није одрекао Светог Саве, Цара Лазара, Косова и Његоша“, указао је Поповић.

„Ми данас, такође немамо дилему ко смо и где припадамо, када се боримо за очување нашег Косова, наше Републике Српске, за заштиту српског народа у Црној Гори, Хрватској и Македонији“, рекао је Поповић.

„Јунаштво и жртва Јанка Вукотића и његових бесмртних јунака треба да нам буду пример како се и у најтежим условима бори и побеђује у очувању најважнијих националних интереса српског народа“, закључио је министар.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*