POPOVIĆ: MOJKOVAČKA BITKA SVETAO PRIMER ŽRTVE BRATA ZA BRATA, SRBI U CRNOJ GORI BIJU BITKU PROTIV IDENTITETSKOG GENOCIDA

0

„Srpski narod u Crnoj Gori bije bitku protiv identitetskog genocida koji nad njim sprovodi režim Mila Đukanovića“, istakao je Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj i lider Srpske narodne partije (SNP).

On je, prilikom polaganja venca na grob serdaru Janku Vukotiću, podsetio da je na današnji dan – Badnji dan 1916. godine – crnogorska vojska pod komandom Janka Vukotića, u čuvenoj Mojkovačkoj bici, porazila brojčano nadmoćnog austrougarskog okupatora, kako bi odbranila odstupnicu srpskoj vojsci u povlačenju ka Albaniji.

Mojkovačka bitka je, prema rečima Popovića, jedinstven primer gde se jedna vojska svesno žrtvovala da bi spasila drugu. „Žrtvovao se brat za brata. To je jedan od najupečatljivijih događaja u našoj istoriji i svedočanstvo koliko je duboko ukorenjeno srpstvo u Crnoj Gori“, ocenio je Popović.

On je ukazao da srpski narod u Crnoj Gori danas bije nove bitke, koje su, prema njegovim rečima, jednako teške i sudbonosne kao nekada bitka na Mojkovcu.

„Izbacuju se srpski pisci iz čitanki, zabranjuje se srpski jezik, oduzima se imovina Srpskoj pravoslavnoj crkvi i vodi najprljavija kampanja protiv svega onog na čemu je vekovima počivao identitet naroda Crne Gore“, naveo je Popović i dodao da režim u Podgorici na sve načine želi da razdvoji Crnu Goru i Srbiju.

„To je napad na sve Srbe u Crnoj Gori, još podmukliji i opasniji od onog kod Mojkovca pre 103 godine. Za Austrougare smo znali da su nam otvoreni neprijatelji, dok režim Mila Đukanovića pokušava da se predstavi kao dobar sused Srbije, ali ne propušta priliku da glasa za prijem lažne države Kosovo u UNESKO niti da pošalje svoje vojnike u okupiranu južnu srpsku pokrajinu Kosovo“, upozorio je Popović.

On je istakao da za razliku od predstavnika današnjeg antisrpskog režima u Podgorici, serdar Janko Vukotić nije imao dilemu ko je i kome pripada.

„Zaklinjući svoje junake pre bitke, kako je to ostalo zapisano u narodnoj pesmi, Janko Vukotić je rekao – „pa tako vi Boga i Božića, i dvoglavog orla Nemanjića, i tako vi groba Njegoševa“. On se nije odrekao Svetog Save, Cara Lazara, Kosova i Njegoša“, ukazao je Popović.

„Mi danas, takođe nemamo dilemu ko smo i gde pripadamo, kada se borimo za očuvanje našeg Kosova, naše Republike Srpske, za zaštitu srpskog naroda u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Makedoniji“, rekao je Popović.

„Junaštvo i žrtva Janka Vukotića i njegovih besmrtnih junaka treba da nam budu primer kako se i u najtežim uslovima bori i pobeđuje u očuvanju najvažnijih nacionalnih interesa srpskog naroda“, zaključio je ministar.

POSTAVI ODGOVOR

*