Поповић: Никада није било важније него данас да се Срби поново окупе око једног програма

0

„ТАЈ ПРОГРАМ НЕ БИ НИКОГА УГРОЖАВАО, АЛИ БИ НАС УЧВРШЋИВАО И ЧУВАО У ТЕШКИМ ВРЕМЕНИМА ”

НАЈСНАЖНИЈЕ подржавам доношење Декларације о очувању српске нације коју су најавили председници Републике Србије и Републике Српске Александар Вучић и Милорад Додик.

Време је да Срби, после великих страдања током 20. века и политичких грешака и заблуда, утврде стратегију националног опстанка и развоја у окружењу које, треба то отворено признати, нама није наклоњено.

Примери угрожености права српског народа у региону су очигледни. У Хрватској, тамошња власт која очито баштини односе према Србима какве је имала НДХ, жели да и оно мало Срба што је преостало након злочиначких прогона током акција Олуја и Бљесак протера или асимилује.

У Црној Гори на делу је својеврстан идентитетски геноцид, поништавање читавог српског наслеђа те државе и ускраћивање најосновнијих права Србима, од очувања културне баштине и постојања Цркве па до запошљавања у јавним установама.

У Македонији нова Влада најављује подизање оптужбе против Срба за геноцид и третира Србе као дежурне кривце за стање у тој држави. У Албанији је пресијом власти скоро уништен сваки траг постојања Срба. Претње за опстанак Републике Српске не престају.

Због пасивности претходних влада, Срби који живе у другим државама, већ у другој генерацији губе осећај свог српског идентитета и заборављају језик, историју и културу свог народа.

Никада није било важније него данас да се Срби поново окупе око једног програма који не угрожава никога, али нас учвршћује и чува у тешким и сложеним временима на Балкану. Ми, као држава Србија пружамо сва могућа права припадницима националних мањина по највишим европским стандардима, што нам је више пута признато. Сада, најављеном Декларацијом и активном политиком и новом снагом, имамо пуно право да исто тражимо за наш народ.

Зато је овај најављени корак прилика за национално окупљање и постизање новог националног јединства о најважнијим питањима будућности нашег народа.

Позивам све политичке субјекте, јавне личности и националне институције да подрже Декларацију о очувању српске нације.

(саопштење Ненада Поповића, председника Српске народне партије)

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*