Поповић: Нуклеарна енергија за медицину и пољопривреду

0

Министар за иновације Ненад Поповић потписао је у Сочију споразум о сарадњи између Владе Србије и државне корпорације Русије за атомску енергију – Росатом у развоју иновација и нових технологија на подручју примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе, пре свега, у медицини (онкологији) и пољопривреди.

 Споразум о принципима руско-српске сарадње у тој области је потписан у оквиру међународног форума Атомекспо у Сочију, а у име Росатома потписао је генерални директор Алексеј Лихачов.

Поповић је рекао новинарима да као приоритетне правце документ предвиђа подршку у стварању и развоју нуклеарне инфраструктуре у Србији, усмереној на коришћење нуклеарне енергије у мирне сврхе, развој нуклеарне медицине, примену радиационих технологија у пољопривреди и индустрији, повећање квалификација административног, научног и техничког кадра у области примене нуклеарне енергије у мирне сврхе кроз обуку и стажирање.

„За све оно где се нуклеарна енергија користи, како кажу ‘аtom for pis’ за мирне сврхе. Како би се постигли најбољи социјално-економски ефекет, пре свега за грађане Србије“, нагласио је Поповић.

Објаснио је да је у области медицине реч о радиофарамацеутицима који се на бази изотопа користе за канцерогене болести и за болести штитних жлезда, посебно код деце.

„Русија је направила велики иновациони помак у тој области и имају најбоље резултате у лечењу канцерогених болести и обољењима штитне жлезде. Потенцијали сарадње су велики, јер Србија данас увози пуно фармацеутика, али у наредном периоду ћемо разговарати да се неке од ових ствари производе у Србији“, казао је Поповић.

У пољопривреди су, такође, постигнути добри резултати нуклеарних истраживања, када је реч о добијању приноса, који су много већи него у традиционалним технологијама.

„Процес иновација је доста дугачак и мислим да ће сарадња наших пољопривредних института и организација бити много већа, а све у циљу да резултати наших пољопривредника буду бољи“, рекао је министар.

Поповић и Лихачов потписали споразум о сарадњи

Поповић и Лихачов потписали споразум о сарадњи

Према његовим речима, већ од данас почиње да се примењује тај споразум тако што ће наши научни истраживачи кренути да се повезују са колегама из Русије.

Поповић истиче да су руски нуклеарни истраживачи најбољи на свету и да је више од 100.000 људи укључено у та истраживања, која могу да буду од велике користи за нашу земљу.

„У будућности очекујемо формирање неколико радних група који ће да се баве овим проблемом. Такође да имамо више дипломских радова, мастер теза и докторских дисертација у области мирног коришћења нукленарне енергије“, додао је министар.

Заједничке радне групе ће бити ангажоване на проналажењу могућности реализације заједничких пројеката.

Један од видова сарадње између Нуклеарног института Винча и Росатома је заједничко улагање у производњу циклотронских радиофармацеутика и примену протонске терапије у медицини.

Предвиђено је повећање укупног нивоа информисаности грађана о нуклеарним технологијама и њиховој примени у другим сферама.

Србија први пут наступа на међународном форуму Атомекспо, који се одржава од 14. до 16. маја.

Поповић је у оквиру посете Сочију водио разговоре и са представницима истраживачког центра Сиријус, у циљу успостављања сарадње и размене талената са српском Петницом.

Атомекспо је највећа изложбена и пословна платформа за дискусију о тренутном стању нуклеарне индустрије и постављању будућих трендова и одржава се једном годишње, почевши од 2009. године у организацији Росатома.

Учествује више од 600 светских компанија и више од 1.500 експерата у тој области, а акредитовано је више од 400 представника медија.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*