POPOVIĆ O DIJALOGU: Treba biti strpljiv i mudar, nema brzih rešenja!

0

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, govoreći o dijalogu između Beograda i Prištine i jučerašnjem sastanku u Briselu, ocenio je da će proces pregovora sigurno trajati neko vreme, kao i da nema brzih rešenja

– Treba biti strpljiv i mudar. Srbija je učinila sve u toku trajanja pregovora i ispunila sve obaveze, dok predstavnici Prištine nisu praktično ispunili nijednu obavezu, a posebno najvažniju koja se tiče ZSO – rekao je Popović.

On je naveo i da će u proces pregovora u nekom trenutku sigurno biti uključeni i predstavnici „još nekih velikih sila“, poput Moskve i Kine.

– Kompromis je važan za obe strane i za održanje mira. Srbija je spremna na svaki mogući kompromis, naravno u skladu sa Ustavom i rezolucijom 1244 – rekao je Popović.

Ministar je istakao da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću prosledio predlog o formiranju radne grupe za odbranu od lažnih vesti i naveo da sve češća upotreba lažnih vesti za manipulaciju predstavlja problem u Evropi i svetu.

 

Popović kaže da su „fake news“ nova pojava, ali i da je većina evropskih zemalja već pokrenula razne procedure kako bi borbu protiv lažnih vesti prevela u pravni i institucionalni okvir.

– Siguran sam da i Srbija treba da razmišlja o tome. Ono što se dešavalo prethodnih nedelja, posebno u Beogradu, to je samo proba za neke buduće lažne vesti. Formiranje radne grupe koju bi činili predstavnici vlade, stručnih tela, agencija, civilnog društva, NVO i korišćenje iskustava zemalja kao što su Francuska i Engleska pomoglo bi da uspostavimo taj pravni i institucionalni okvir kako građani ne bi bili izloženi lažnim vestima – rekao je Popović za Prvu.

Dodaje, da će o formiranju radne grupe biti reči i u narednom periodu, kao i da o odluku o tome treba doneti mirne i hladne glave.

Ministar je upitan i za ocenu meča Srbija-Švajcarska, provokacije koje su usledile pre i tokom meča, kao i suđenju koje je, kako mnogi tvrde, bilo na štetu Srbije.

– Važno je reći da je Srbija u meču sa Švajcarskom oštećena i to je svaki dobronamerni gledalac video. Treba sada biti mudar i miran, ne treba podleći pritiscima. Siguran sam da svi građani podržavaju reprezentaciju i treba se spremiti za sledeću utakmicu – rekao je ministar.

Dodaje, da će Srbija u meču sa Brazilom imati i dvanaestog igrača, publiku.

– Igraćemo kao na domaćem terenu i posle jedne pobede i jednog poraza siguran sam da možemo da pobedimo Brazil – zaključio je on.

tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*