ПОПОВИЋ ПОВОДОМ СРЕТЕЊА: НИКАДА НЕЋЕМО НАПУСТИТИ КОСОВСКИ ЗАВЕТ

0

 

БЕОГРАД, 14. фебруар 2019 – На Сретење, државни празник Србије, ми Срби овога времена, увек треба да се сетимо жртава и идеала на којима су наши славни преци градили нашу отаџбину и да чувамо наше Косово као неотуђиви део српске државе.

На овај велики дан, у размаку од тридесет година у 19. веку, среле су се две велике идеје које су удариле темеље модерној држави Србији.

Вожд Карађорђе, вођен идејом националне слободе, започео је на данашњи дан устанак против вишевековне турске окупације, како би српски народ добио своју слободну и независну државу, као јединог гаранта његовог опстанка на овом трусном подручју Балкана.

Тридесет година касније, уставописци су, после извојеване спољне слободе и добијене националне државе, започели борбу за унутрашњу слободу грађана Србије кроз усвајање Сретењског устава.

Слободна и самостална Србија и уставне слободе и права грађана тако су постали основни идеали које су нам оставили преци – оснивачи Србије, да наставимо на њима да градимо и Србију нашега времена.

Зато је важно да и данас, на овај велики празник, још једном поновимо да Србија никада неће одустати од своје слободе и самосталне политике и да ће само интереси наше државе и нашег народа, а не нечији други, одлучивати о томе какву ћемо политику водити и са ким ћемо сарађивати.

То је посебно важно у времену када се врше притисци да предамо наше Косово које су нам наши славни преци оставили да га чувамо као саставни и неотуђиви део Републике Србије.

Тај завет да је Косово Србија данашњи Срби неће напустити. Као што никада нећемо одустати од идеала да Србија буде уставна, демократска држава у којој се штите и чувају сва права које једна модерна држава може јемчити својим грађанима.

Очување идеала демократске Србије дугујемо свим нашим великим државницима који су, остварујући га у свом времену, учинили Србију победоносном државом и поштованом у читавој Европи.

За слободну и независну демократску Србију, за Косово у Србији, срећан празник Сретења Срби!

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*