Поповић: Раму прогласити „personom non grata“

0

Изјава премијера Албаније Едија Раме да ће Албанија и лажна држава Косово имати заједничку спољну политику и председника уперена је против мира у региону и представља непријатељски чин према Србији и српском народу, оценио је председник Српске народне партије (СНП) Ненад Поповић.

Поповић је у изјави за медије оценио да би због непријатељског чина према Србији, због подршке разбијању Србије и подстицању стварања „велике Албаније“ на нашем тлу, Едија Раму требало  прогласити „personom non grata“ у Србији, а амбасадору Албаније у Београду уручити оштар демарш.

„Ова изјава, која је изречена у Приштини, на српском Косову, поводом обележавања десетогодишњице од противуставне одлуке шитпарских сепаратиста о отцепљењу, указује на јасан и недвосмислен план да се на Балкану и на српском тлу ствара такозвана Велика Албанија“, навео је Поповић у изјави за јавност.

Он оцењује да се у овој изјави показује прави циљ отцепљења Косова и свих оних који су тај срамни чин подржавали – „да се границе у региону прекроје у корист Албанаца и изазову нове тензије и сукоби на Балкану“.

„Србија је отворена за дијалог са Албанцима ради проналажења одрживог решења за статус јужне српске покрајине које ће бити у складу са Уставом Републике Србије и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН“, навео је Поповић.

Према његовим речима, Београд је спреман на уступке и компромисе, али никако није спреман на то да се цепа српска територија, нити да такве сепаратистичке творевине као што је лажна држава Косово улазе у међународне организације, а посебно у Уједињене нације.

„Увек смо били добри домаћини, али захтевамо поштовање нашег националног достојанства, нашег Устава и међународног права“, указује Поповић.

Он је позвао и представнике међународне заједнице, посебно оне који су здушно подржавали такозвану косовску независност, да осуде изјаву Едија Раме и јасно саопште да су опасне идеје које је изнео албански премијер неприхватљиве и недопустиве.

Рама је у недељу изнео идеју о заједничкој спољној и безбедносној политици Албаније и Косова, као и о избору једног председника.

„Албанија и Косово ће имати заједничку спољну политику, а не само заједничке амбасаде и дипломатске мисије. Зашто да нема чак и једног председника као симбола националног јединства и заједничке националне безбедносне политике“, рекао је Рама у недељу на свечаној седници косовске скупштине поводом десете годишњице од једностраног проглашења независности.

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*