Поповић са израелским министром науке и технологије

0

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић састао се у Јерусалиму са министром науке, технологије и свемира Израела, Офиром Акунисом са којим је разговарао о сарадњи у области иновација и формирању међувладиног комиттета.

Поповић је поручио да ће ускоро бити формиран међувладин комитет за сарадњу Србије и Израела.

„Једна од главних тема сарадње биће иновације, јер ова област има огроман потенцијал за унапређење билатералних односа наше две земље“, рекао је Поповић.

Он је најавио и потписивање Меморандума о сарадњи у области иновација и дигиталне економије између Влада Србије и Израела, саопштено је из Поповићевог кабинета.

„То је начин да ојачамо сарадњу израелских и српских иновационих и истраживачких организација. Такође, заједнички бисмо радили на развоју најсавременијих технологија које се примењују у пољопривреди, 5Г технологија, вештачке интелигенције, роботике, Интернета. Желимо да остваримо ближу сарадњу између иновационих и стартап компанија из наше две земле“, објаснио је Поповић.

Он је оценио да Србија треба да се угледа на Израел, који има одличан економски раст базиран пре свега на „израженој предузетничкој култури и блиској интеракцији између науке и привреде“.

„Србија у тој сфери може много да научи од Израела, који иновације и науку врло успешно примењује у привреди“, истакао је Поповић.

Он је нагласио да су искуства Израела значајна за Србију када је у питању развој иновација у регионима.

„Министарство науке и технологије Израела помаже развој иновација и отвара истраживачке центре у регионима широм Израела. Желимо да применимо њихова искуства у тој области, јер ће и Влада Србије следеће године започети отварање иновационих стартап центара у регионима широм Србије“, истакао је Поповић и додао да је то један од начина да се млади задрже у земљи.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*