Popović sa izraelskim ministrom nauke i tehnologije

0

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se u Jerusalimu sa ministrom nauke, tehnologije i svemira Izraela, Ofirom Akunisom sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti inovacija i formiranju međuvladinog komitteta.

Popović je poručio da će uskoro biti formiran međuvladin komitet za saradnju Srbije i Izraela.

„Jedna od glavnih tema saradnje biće inovacije, jer ova oblast ima ogroman potencijal za unapređenje bilateralnih odnosa naše dve zemlje“, rekao je Popović.

On je najavio i potpisivanje Memoranduma o saradnji u oblasti inovacija i digitalne ekonomije između Vlada Srbije i Izraela, saopšteno je iz Popovićevog kabineta.

„To je način da ojačamo saradnju izraelskih i srpskih inovacionih i istraživačkih organizacija. Takođe, zajednički bismo radili na razvoju najsavremenijih tehnologija koje se primenjuju u poljoprivredi, 5G tehnologija, veštačke inteligencije, robotike, Interneta. Želimo da ostvarimo bližu saradnju između inovacionih i startap kompanija iz naše dve zemle“, objasnio je Popović.

On je ocenio da Srbija treba da se ugleda na Izrael, koji ima odličan ekonomski rast baziran pre svega na „izraženoj preduzetničkoj kulturi i bliskoj interakciji između nauke i privrede“.

„Srbija u toj sferi može mnogo da nauči od Izraela, koji inovacije i nauku vrlo uspešno primenjuje u privredi“, istakao je Popović.

On je naglasio da su iskustva Izraela značajna za Srbiju kada je u pitanju razvoj inovacija u regionima.

„Ministarstvo nauke i tehnologije Izraela pomaže razvoj inovacija i otvara istraživačke centre u regionima širom Izraela. Želimo da primenimo njihova iskustva u toj oblasti, jer će i Vlada Srbije sledeće godine započeti otvaranje inovacionih startap centara u regionima širom Srbije“, istakao je Popović i dodao da je to jedan od načina da se mladi zadrže u zemlji.

 

 

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*