Поповић: Сарадња науке и привреде основа за развој Србије

0

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић састао се данас у Бриселу са директором Генералног директоријата за истраживање и иновације Робертом Јан Смитом, а након тога је поручио да је сарадња науке и привреде основа за дугорочни развој Србије.
Влада Србије, рекао је Поповић, предузима конкретне мере у циљу јачања веза између науке и привреде и унапређења иновационе и технолошке инфраструктуре у Србији.

„Финансирање науке у Србији је углавном од стране државе, а потребно је да постепено, највећим делом, финансирање буде од стране привреде. То је процес који се већ догодио у најразвијенијим државама. Зато су нам иновације и технолошки развој од кључне важности у наредном периоду“, рекао је Поповић.

Према његовим речима, иновације и технолошки развој довешће до већег коришћења научно истраживачког потенцијала Србије од домаће привреде.

„Желимо да на сваки начин мотивишемо домаће привреднике да користе знања института, факултета и научно-истраживачких организација јер тиме имамо више иновација и бољи технолошки развој, а то доприноси већој конкурентности српске индустрије, већем извозу и отварању нових високо технолошких радних места“, каже министар Ненад Поповић.

Он је нагласио да Европска комисија даје пуну подршку Србији у циљу што бољег коришћења европских фондова намењених за иновације и технолошки развој као и да Србија умногоме већ користи та средства поготово кроз програм „Хоризонт 2020“.

Додао је да Србија креће у развој и примену концепта Индустрија 4.0 што подразумева потпуну дигитализацију свих процеса од пројектовања, преко планирања, изградња, произвођење, логистике и продаје.

„Србија у процесу дигитализације своје индустрије може много да учини и тако да у наредном периоду прескочи простор који је изгубљен због санкција и ратова. Дигитализација и Индустрија 4. 0 су идеални за Србију како бисмо ухватили колосек са другим европским државама и били на истом нивоу са њима и у индустријском смислу“, закључио је Поповић.

 

 

РТВ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*