Поповић: Ставити акценат на институције, иновације

0

Министар задужен за иновације и технологију Ненад Поповић посетио је данас Институт за нуклеарне науке „Винча“ и поручио да ће Влада Србије у наредном периоду акценат ставити управо на развој система научних института.
Поповић је навео да ће фокус бити стављен, пре свега, на иновациону инфраструктуру и иновационе програме.

„Иновациона инфраструктура и програми треба да буду у функцији индустрије, а и тога да млади таленти остају у Србији и не одлазе у иностранство“, рекао је Поповић.

Министар је разговарао са руководством Института, које му је представило рад те установе и обишао постројење за третман радиоактивног отпада и комплекс нуклеарних реактора.

Министар је истакао да је „Винча“ без сумње један од стожера научних институција у Србији.

„Влада Србије апсолутно препознаје да су знање и иновације кључне за нашу међународну конкурентност, а поготово знање из области природних наука, технологија и инжењерства“, поручио је Поповић.

Директор института Борислав Грубор казао је да му је веома драго што је министар задужен за иновације и технологију препознао „Винчу“ као један од стожера научних института у Србији.

Грубор је истакао и да им је драго што је држава препознала важност иновација и технолошко развоја, те поручио да је Институт спреман да да пун допринос програму владе у том смислу.

Он је објаснио да „Винча“ функционише већ око седам деценија и да се после програма развоја нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе, развио мултидисциплинарни институт који се бави и научноистраживачким радом и давањем услуга тржишту.

Институт за нуклеарне науке „Винча“ основан је 1948. године као научни центар за истраживање најсавременијих тема у основним природним наукама – физици, хемији и биологији.

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*