Поповић: Таксе су кукавичје јаје Приштине

0

Таксе су кукавичје јаје Приштине и јасно је да се ради о тактичком приступу јачања позиција у преговорима са Београдом, сматра министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Поповић је за „Блиц“ оценио да је тешко да немачка канцеларка Ангела Меркел и председник Француске Емануел Макрон, без обзира на њихов ауторитет, могу да изврше било какав утицај на Приштину у преговорима, због тренутне ситуације унутар саме ЕУ.

С друге стране, сматра Поповић, директно укључивање Меркелове и Макрона у преговоре значило би промену формата преговарања, које је до сада, како је оценио, неуспешно водила шефица европске дипломатије Федерика Могерини.

„То би онда отворило могућност да се у преговоре укључе САД, Русија и Кина“, додао је Поповић.

Он сматра да САД имају механизме да натерају Приштину да повуче таксе али их не користе, јер желе да виде Србију исцрпљену.

„Нису у питању само таксе, још је важније да се повуку закони о такозваној војсци Косова и платформа за преговоре коју је усвојила лажна косовска скупштина. Када су у питању таксе, то је кукавичје јаје Приштине. Јасно је да се ради о тактичком приступу јачању позиција у преговорима, тако што би се питање њиховог укидања ставило на сто само ако би Србија била спремна да нешто устпупи заузврат“, сматра Поповић.

Истиче и да време ради за Србију, јер се мења однос снага у међународној политици.

„Одлазе у историју корумпирани политичари које су поткупљивали косовски Албанци, све већи број земаља повлачи признање лажне државе Косово. Косову треба дати суштинску аутономију, највећу која постоји на свету, али статус јужне српске покрајине мора да буде дефинисан у складу са Уставом Србије и Резолуцијом 1244“, каже Поповић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*