Поповић тужио KРИK за милион динара

0

Министар Ненад Поповић тужио је KРИK, његовог уредника и још четворо новинара који су радили на међународном пројекту „Рајски папири“ и открили да Поповић поседује офшор компаније и имовину вредну више од 100 милиона долара. Министар тражи да му се исплати милион динара, а KРИK подсећа да је све што је објављено о Поповићу тачно и потиче из аутентичне документације. Редакција KРИK-а сматра да је ова тужба притисак на наш рад.
Поповић тужи KРИK због следеће две реченице, за које тврди да су неистините:
„Поповић је дошао на идеју да своје богатство реорганизује кроз сложену мрежу офшор компанија коју би контролисали труст из Хонг Kонга и две фирме са Острва Ман.“
„Адвокатска кућа „Аплебy“ коју је Поповић желео да ангажује, међутим, спровела је истрагу и открила различите контроверзе у вези са Поповићевим пословима, посебно оним у Русији.“
KРИK подсећа да су све изнете чињенице о имовини и пословима министра Поповића базиране на аутентичним документима који су процурили у оквиру великог међународног новинарског пројекта чији је део KРИK.
Тако, прва реченица за коју у тужби тврди да није истинита односи се на реорганизацију имовине коју је Поповић планирао да спроведе 2013. године посредством адвокатске канцеларије „Апплебy“, из које су процурили папири. На слици испод може да се види схема планиране нове структуре компанија коју је за Поповића саставила реномирана рачуноводствена фирма „Прице Wатер хоусе Цооперс“ (ПwЦ) и послала канцеларији „Апплебy“. Схема је један од докумената процурилих у оквиру „Рајских папира“.
Друга реченица коју Поповић истиче као неистиниту говори о томе како је „Апплебy“ спровео истрагу и открио низ контроверзи у вези са његовим пословима.
Истинитост ове тврдње доказују десетине мејлова које су разменили Поповићеви заступници и агенти „Апплебy“-ја, као и они које су међу собом слали агенти „Апплебy“-ја. Они показују да су запослени ове агенције нашли контроверзне детаље о Поповићевом пословању због чега му нису основали нову компанијску структуру у року који је тражио.
Детаљи о томе се могу наћи у посебној причи, али и у извештају који су агенти „Апплебy“-ја саставили о српском министру и чији део можете да погледате на слици испод.
У тужби недостаје оно о чему је Поповић говорио у јавности – да ће KРИK тужити због тврдње да поседује офшор компаније. Поповић у тужби, међутим, не негира да их поседује.
Необично је и то што тужбом Поповић тражи да се са сајта KРИK-а склони текст „Српски држављани у рајским папирима“ у којем је свега два параграфа посвећено њему, али не и текст „Поповић ʼвисокоризичанʼ за офшор агенцију“ у којем су изнети сви детаљи о његовом пословању.
Иако су Поповићеви адвокати тужбу састављали два месеца, у њој је погрешно написано име уредника KРИK-а, па на неколико места уместо Стеван Дојчиновић пише Стефан.
Поповић у тужби наводи и низ линкова ка текстовима других домаћих и страних медија који су пренели истраживање, као и поједине коментаре грађана испод тих текстова.
Он тврди да му је нарушен углед и причињена ненадокнадива штета.
„Тужилац свакодневно трпи нападе и увреде од стране грађана да је лопов и да треба да да оставку“, наводи се у тужби. „Такође, тужилац је након објављивања спорних информација приметио да му се неки политички сарадници, као и пословни партнери са којима је раније био у комуникацији и са којима је раније сарађивао, не обраћају и избегавају комуникацију са тужиоцем.“
Поповић као накнаду за нематеријалну штету тражи милион динара.
KРИK још једном подсећа да су све изнете чињенице о имовини и пословима министра Поповића заснованена документима који су процурили у оквиру великог међународног новинарског пројекта у којем је учествовало 96 светских медија из 67 земаља, а међу њима и KРИK.
Подсећамо и да је KРИK редакција која је награђивана највишим домаћим и светским наградама због свог професионализма.
Све доказе тврдњи изнетих у тексту о Поповићу, KРИK ће доставити суду.
Због притисака које трпимо, редакција KРИK-а моли читаоце да нам индивидуалним донацијама, у банци, пошти или преко пејпала, помогну да несметано наставимо да се бавимо истраживањем криминала и корупције. Свака донација много значи! Kако да нас донирате погледајте на овом линку.

 

 

Крик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*