Поповић у Русији: Мило хоће да истреби српски народ из Црне Горе

3

Москва, 02. децебар 2016 – Председник Српске народне партије, Ненад Поповић, састао се у Москви са високим званичницима Савета Федерације Русије и том приликом указао на тежак положај српског народа у Црној Гори, који је данас, према његовим речима, „најугроженија етничка група у Европи“.

Поповић је у разговору са члановима Савета Федерације, предвођеним Константином Косачовим, председником Одбора за спољне послове, упоредио положај Срба у Црној Гори са “апартхејдом” истакавши да је припадницима српског народа у Црној Гори ускраћена политичка, социјална и економска једнакост са другим народима у тој земљи.

“Ради се све да се угрози егзистенција људи који се изјашњавају као Срби. Забрањено им је напредовање у служби, прети им се отказима, Срби који су високошколски образовани немају могућност да се запосле у државној администрацији и државним предузећима. Срби су најбројнија популација на бироу рада у Црној Гори”, рекао је Поповић.

Он је пред представницима горњег дома руске Думе истакао да криминални режим Мила Ђукановића спроводи „идентитетски геноцид“ над Србима у Црној Гори. “Власт у Црној Гори избацила је из употребе српски језик и српско ћирилично писмо. Српски писци се бришу из наставног програма са циљем да се затре историјска повезаност Црне Горе са српским културним идентитетом. У образовном систему Црне Горе врши се дискриминација студената који студирају српски језик у односу на студенте који студирају новоустановљени црногорски језик”, изјавио је Поповић. Он је изразио дубоку забринутост због системског рада на урушавању права и слобода српског народа у Црној Гори који подсећа на прогон Срба од стране усташко-нацистицког режима у Хрватској за време Другог светског рата.

Председник СНП је посебно указао на угроженост Српске Православне Цркве на територији Црне Горе. “Свештенство СПЦ је изложено прогону од стране режима у Подгорици. Доносе се закони којима се укидају раније стечени правни субјективитети СПЦ са намером да се од СПЦ одузму храмови, цркве и манастирски комплекси који би касније били додељени неканонској и непризнатој Црногорској Православној Цркви“, истакао је Поповић.

Он је указао да једино Србима у Црној Гори није дозвољено да имају двојне пасоше, док је Албанцима, Хрватима и грађанима БиХ та могућност дозвољена. “Докле ће међународна заједница да ћути на очигледно угњетавање и урушавање права Срба у Црној Гори које је режим Мила Ђукановића претворио у грађане другог реда у срцу Европе”, упитао је Поповић.

Председник СНП је истакао да ће питање положаја Срба у Црној Гори у следећа два месеца, поред Москве, отворити и пред званичницима у Берлину и Вашингтону. “Криминални режим Мила Ђукановића жели на све начине да истреби српски народ из Црне Горе. За сада се то ради кроз репресивне мере институција државе, а само је питање тренутка када ће кренути и у њихово физичко истребљење. Зато је важно да ово питање буде интернационализовано како би добило адекватну пажњу светске медијске и политичке јавности”, закључио је Поповић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*