ПОПОВИЋ У САНKТ ПЕТЕРБУРГУ: Ускоро у Русију извозимо највише ИТ услуга!

0

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић говорио је данас на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу и истакао да Србија има велике могућности за извоз ИТ услуга, као и да одличне политичке односе Србије и Русије треба искористити за додатни развој економских

 

Он је на форуму који називају „руски Давос“ учествовао на панелу „Нови механизми инвестиционе политике: локомотива раста“ где је са министрима у новој руској влади говорио о развоју економије будућности, са посебним освртом на мала и средња предузећа која се баве ИТ бизнисом, програмирањем и иновацијама.

Поповић је нагласио да ће највећи раст у будућности бити остварен управо у ИТ индустрији, те подсетио да је Србија прошле године извезла више ИТ услуга него воћа и поврћа.

– Сигуран сам да ће у следећих пет до седам година највећи извоз Србије у Русију бити извоз наших ИТ услуга – рекао је Поповић за Тањуг.

Министар додаје да је у периоду санкција Русији, Србија постаје мост између Русије и Европе, те да због те чињенице, као и због изванредног инжењерског кадра има потенцијал „да апсорбује индустријске компоненте и снагу руске индустрије како би савремене, дигитализоване производе пласирала у Европу“.

Руски министри сагласили су се да Русија мора још више да експортује и улаже у индустрије које могу да имају могућност да своје производе пласирају на европско и светско тржиште, а министар каже да је потпуно сигуран да Србија може бити важан чинилац такве економске стратегије Русије.

– Историјски гледано, сарадња Србије и Русије за извоз у треће стране је увек постојала и биће тако и у будућности. На томе ћу инситирати, јер као што је рекао и председник Вучић, Србија има најбоље политичке односе са Русијом ,није увела санкције, има одличне инжењере, а и односи између два председника су одлични и то је оно што треба да искористимо за додатно развијање економских односа – рекао је Поповић.

Он је подвукао значај СПЕИФ-а и навео да су све велике светске компаније из индустрија где Русија има потенцијал раста присутне на форуму, као и да ће поруке лидера који учествују на форуму имати ођека на целу светску економску ситуацију.

– Поверење између држава и бизнисмена основа је за будућу изградњу економије 21. века. Дигтализација, иновације немају граница, ни економија их нема и само изградњом поверења и дијалога можемо сви да очекујемо бољу будућност – закључио је Поповић.

Са њим су на састанку били и руски министар привреде Денис Мантуров, заменик министра финансија Андреј Иванов, заменик председника Савета Федерације и секретар генералног савета Јединствене Русије Андреј Турчак, заменик председник комитета државне Думе за економску политику, индустрију, иновациони развој и предузетништво Kирил Kравченко, председник Управног одбора Бомбардијер транспортејшна Мајкл Форер,члан вишег савета Јединствене Русије Александар Шохин и губернатор московске области Андреј Воробјев.

Планирано је да се министар Поповић на маргинама форума састане са два вицепремијера и пет министара нове руске владе.

Председник Русије Владимир Путин, његов француски колега Емануел Макрон, премијер Јапана Шинзо Абе и генерална директорка ММФ-а Kристин Лагард биће главни говорници на пленарној седници сутра, а председник Русије отворио је данас форум и одржао састанке са инвеститорима.

Осим тога, уз председнике држава и влада, на СПИЕФ-у ће учествовати бројни представници дипломатског кора, финансијске и академске елите, бизнис заједнице из целог света, међу којима ће, како најављује организатор Фондација Росконгрес, бити и високе пословне делегације из САД-а, Француске, Јапана, Индије, Италије, Финске…

„Kључна тема СПИЕФ2018 је „Изградња економије поверења“, у оквиру које ће учесници и гости форума из целог света моћи да дискутују о највећим изазовима са којима се глобална пословна заједница сусреће данас, као и да идентификују потенцијале економског раста.

Програмом Форума је, до сада, предвиђено више од 90 догађаја, као што су радионице, панел дискусије, пословни дијалози, тематски радни доручци, телевизијске дебате, итд.

СПИЕФ 2018 ће бити и домаћин Регионалног консалтинг форума приватног сектора групе Бизнис 20 (Б20), који ће окупити представнике аргентинског председништва у Б20, глобалне пословне лидере и челнике међународних организација.
Они ће се фокусирати на утврђивање прелиминарних препорука за лидере Групе 20 у оквиру припрема за 30. самит који ће се одржати у Буенос Ајресу од 30. новембра до 1. децембра 2018.

Овогодишњи, 22. по реду СПИЕФ биће закључен одржавањем Омладинског економског форума, сходно указу председника Руске Федерације о организовању трајне омладинске платформе на санктпетербуршком економском форуму, који је достављен организатору Форума, Федералној агенцији за младе (Росмологезх) и јавној асоцијацији Опора Росија, која окупља власнике и менаџере малих и средњих предузећа.

tanjug

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*