ПОПОВИЋ У САРАЈЕВУ: ГРАДИМО ЗАЈЕДНИЧКУ БУДУЋНОСТ ЗАСНОВАНУ НА ИНОВАЦИЈАМА

0

„Са нашим кинеским партнерима градимо заједничку будућност и визију региона Балкана и Европе. Та визија је заснована на иновацијама, фабрикама и технологијама будућности, новим „паметним“ радним местима и додатној вредности коју стварају наши талентовани инжењери“, рекао је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Он је, отварајући Трећу конференцију између Кине и земаља централне и источне Европе о иновацијама, која се одржава у Сарајеву, истакао да Србија и читав регион могу да буду снажан ослонац и партнер Народној Републици Кини у оквиру формата 16+1 и иницијативе „Појас и пут“.

Он је указао да ће у Србији бити изграђен један од највећих индустријских паркова у овом делу Европе, Српско-кинески индустријски парк у Београду, где ће на територији од 320 хектара бити смештена најмодернија индустрија, лабораторије, развојни и научни центри, факултети, али и станови за младе инжењере. Министар је додао и да ће, поред индустријског парка у Београду, бити изграђен и српско-кинески индустријски парк у Смедереву.

„Србија, и њени партнери у региону, имају потенијал да постану центар јединственог простора иновационог раста у оквиру иницијативе „Појас и пут“. Овде ће се образовати и развијати таленти од којих очекујемо да искористе технологије новог доба, виртуелну реалност, вештачку интелигенцију, блокчејн, проширену реалност, и да на њима изграде боље друштво од овога које им остављамо као наследство“, истакао је Поповић.

На маргинама конференције у Сарајеву, министар Поповић је одржао састанак са замеником министра за науку и технологију Кине, Џангом Ђенгуом, и том приликом изразио најснажнију подршку јачању сарадње Србије и Кине у оквиру иницијативе Појас и пут. На састанку је потврђена спремност Србије и Кине да заједнички раде на изградњи и јачању иновационог екосистема у Србији и региону Балкана, са посебним акцентом на развој индустријских и високотехнолошких паркова, инкубатора и акцелератора. Истакнута је и потреба о заједничкој бризи о развоју талената који ће, према речима Поповића и Џанга, бити лидери иновационог развоја у будућности. Министар Поповић и кинески заменик министра Џанг копредседавају српско-кинеском Радном групом за подизање капацитета у области иновација.

На конференцији у Сарајеву је, акламацијом, усвојена Заједничка декларација о сарадњи у области иновација и технологија између Кине и земаља централне и источне Европе.

Министар Поповић је у оквиру конференције учествовао и на панелу под називом „Могућности сарадње у области иновација у формату 16+1“ где је са министрима и представницима влада и држава из региона дискутовао о заједничкој иновационој политици и јачању сарадње у региону у области иновација и технолошког развоја.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*