Popović uputio otvoreno pismo Vučiću: „zaustavi nasilje nad Srbima u Crnoj Gori“

0

Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović pozvao je danas premijera Aleksandra Včića da tokom predstojeće posete crnogorskog premijer Duška Markovića iznese sve činjenice o teškom položaju srpskog naroda koji živi u Crnoj Gori i da zahteva da nasilje nad Srbima u toj državi prestane.

U otvorenom pismu premijeru Vučiću, Popović je ukazao Vlada Crne Gore nad srpskim narodom u toj državi sprovodi „identitetski genocid i diskriminaciju“.

Popović premijera Vučića poziva i da od crnogorske vlade zahteva da nasilje nad Srbima u ovoj državi prestane.

Premijer Crne Gore Duško Marković u petak dolazi u prvu zvaničnu posetu Beogradu, a Popović podseća da je on ranije zauzimao visoke pozicije u, kako kaže, režimu Mila Đukanovića kao premijera „koji je osmislio ovaj projekat identitetskog genocida nad Srbima“.

– Izmenama nastavnog programa srpski pisci odstranjeni su iz udžbenika u osnovnim školama, zabranjuje se proslava Svetog Save, ćirilica je izbačena iz zvanične upotrebe, SPC se proglašava za antidržavnu ustanovu, a njeni sveštenici proteruju iz Crne Gore – naveo je Popović.

Ukazao je i da studenti koji studiraju na katedri za srpski jezik na crnogorskom univerzitetu, otvoreno su diskriminisani u odnosu na one koji studiraju na katedri za novoustanovljeni crnogorski jezik po pitanju kasnijeg zaposlenja.

Srbi su, istakao je, najbrojnija nacija na birou rada u Crnoj Gori, jer im se ne dozvoljava da zasnuju radni odnos u javnoj upravi, dok oni koji se odluče za privatni biznis ne mogu da dobiju subvencije države.

Pripadnici srpskog naroda u Crnoj Gori jedini ne mogu da imaju dvojno državljanstvo, dok je ta mogućnost dozvoljena Hrvatima, Bošnjacima i Albancima, naveo je Popović.

Ističe i da su politički predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori na meti svakodnevnih pritisaka, javnog linča i hapšenja.
Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*