Popović: Vlada će podržati unapređenje inovacione i tehnološke infrastrukture u Zapadnoj Srbiji

0

„Vlada Republike Srbije pomoći će unapređenje inovacione i tehnološke infrastrukture u Zapadnoj Srbiji, kako bi se omogućio ubrzani razvoj mladih inovativnih startapova, ali i zrelijih inovativnih kompanija u ovom regionu“, rekao je Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

On je tokom posete naučno-tehnološkom parku u Čačku istakao da je ovaj park važan deo inovacione infrastrukture Zapadne Srbije, ali da je neophodno da ovakvih parkova bude u još više gradova i opština u ovom regionu.

„Mladi inženjeri u Zapadnoj Srbiji imaju talenat i izražen preduzetnički duh, ali potreban im je dodatni podsticaj od strane države da se odvaže da pokrenu sopstveni biznis“, rekao je Popović.

On je naveo da je cilj Vlade Srbije da podrškom razvoju parka u Čačku i pokretanjem novih naučno-tehnoloških parkova u ovom regionu, stvori mrežu parkova širom Srbije „gde će mladi inovativni preduzetnici moći da dobiju podršku za osnivanje sopstvenih startap firmi. „Ta podrška se ne ogleda samo u materijalnim sredstvima, već i kroz edukaciju, mentorstvo od strane najboljih stručnjaka, omogućavanje mladima da rade na savremenoj visokotehnološkoj opremi“, rekao je Popović.

On je naveo da je to način da mladi iz ovog regiona doprinesu ekonomskom i tehnološkom razvoju čitave Srbije. „To je put za otvaranje novih radnih mesta u visokotehnološkim sektorima, i put da zadržimo mlade inženjere u Srbiji“, zaključio je Popović.

Tokom posete Čačku ministar Popović je posetio Institut za voćarstvo u ovom gradu, gde je sa rukovodstvom instituta razgovarao o jačanju veze između nauke i privrede i većoj primeni rezultata naučno-istraživačkog rada u poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

POSTAVI ODGOVOR

*