Поповић: Влада издвојила још 400 милиона динара за иновације

0

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић најавио је два нова владина програма за подршку технолошким иновацијама, за које је издвојено 400 милиона динара

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић најавио је два нова владина програма за подршку технолошким иновацијама, за које је издвојено 400 милиона динара.

Реч је о наставку финансирања Програма раног развоја и Програма суфинансирања иновација, чији је циљ унапређење иновативних услуга малих и средњих предузећа.

„Наставак финансирања иновативних пројеката показује да је интересовање за иновативно предузетништво веће него икада“, поручио је Поповић у Тршићу, где су домаћим привредницима представљени програми.

Министар је рекао да је у Тршићу на представљању програма ПРИСУТНО више од 50 домаћих компанија, што је, наводи, најбољи показатељ да домаћи привредници имају вредне иновативне идеје са значајним тржишним потенцијалом.

Објаснио је да ће малим и средњим предузећима бити додељено од 10 до 36 милиона динара у зависности од вредности и величине пројеката.

„Желимо иновационе потенцијале баш у градовима као што је Лозница, како би се што више младих укључило у пројекте и промовисало своје знање и идеје. У реализацији њихових пројеката помоћи ће им држава са више издвојених средстава, јер свако улагање у такве иновативне компаније значи не само боље приходе за њих, већ и нова радна места“, указао је Поповић.

Он је најавио оснивање иновационих стартап центара у регионима ове године, као и већа улагања у женско иновационо предузетништво, како би се, додаје Поповић, што више жена укључило у иновационе делатности.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић изразио је наду да ће привредници искористити шансу и препознати напоре владе која их овим програмима подстиче и храбри да унапреде свој бизнис.

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технлолошког развоја Владимир Поповић поручио је да су ти програми идеални за подршку малим и средњим предузећима која нису имала средстава за опстанак на тржишту.

„Влада је то препознала и управо из тог разлога понудила овакве пројекте за њихов даљи развој“, рекао је државни секретар и најавио обилазак других градова у којима ће бити представљени ови пројекти.

Директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац позвао је све привреднике да се пријаве за јавни позив за програме подршке технолошким иновацијама објављеним данас и објаснио да ће сви пријављени пројекти проћи кроз процес међународне независне евалуације.

Фонд за иновациону делатност наставио је са реализацијом ова два програма за које је садашњи број пријава 66,9 одсто већи него у 2013. години.

У предузећима која су финансирана из ових пројеката данас ради више од 480 радника, чији приходи су, како је речено у Тршићу, порасли за више од 160 одсто, док им је извоз девет пута већи.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*