Поповић: Влада води политику искључиво у интересу Србије

0

Русија је један од наших најближих и најискренијих пријатеља и земља са којом Србија има стратешку сарадњу, рекао је данас министар за иновације и технолошки развој у Влади Србије Ненад Поповић у интервјуу за руску државну агенцију Тас с, и додао да је то његов став, али и чињеница која је доказана бројним пријатељским гестовима Русије према нашем народу и држави у прошлости.

Он је, на питање да ли му смета његова „русофилска“ прошлост у прозападном кабинету Ане Брнабић, истакао да „влада води политику искључиво у интересу Србије“.

„Зато се не бих сложио са оценама да је она прозападна, јер Влада одлично разуме и подржава развијање политичких и економских односа са Русијом јер је то управо у интересу моје земље. Као што сарађујемо и са западним државама када је то у интересу Србије“, нагласио је Поповић.

Према његовим речима, политика коју заступа коалиција СНС председника Србије Александра Вучића и Српске народне партије, добила је највећу подршку народа на изборима, а то је политика која дефинише две веома важне тачке у односима Србије и Русије.

„А те две тачке су да Србија никада неће увести санкције Русији и да никада неће постати члан НАТО пакта. То је политика која има подршку народа Србије и коју је Влада Републике Србије у обавези да спроводи“, рекао је Поповић и додао да је Влада захвална Русији и руском председнику Владимиру Путину на принцпијелној подршци територијалном интегритету и суверенитету по питању КиМ.

Говорећи о заоштравању ситуације у неколико земаља на Балкану, за коју Запад оптужује Русију, Поповић је оценио да је заоштравање ситуације последица настојања НАТО пакта и појединих западних сила да све балканске државе уђу у овај војни савез и да тиме НАТО успостави пуну контролу на Балкану.

„Тако је и поред противљења већине грађана Црна Гора ушла у НАТО пакт. А сада запад сличну ствар покушава у Македонији. Циљ свега овога је и да се изврши додатни притисак на Србију да промени своју политику војне неутралности. Велики проблем је и проглашење независности лажне државе Косово, уз подршку НАТО земаља. На Србију се врши притисак да то проглашење призна и да на Косову буде створена војска која би била део НАТО пакта“, рекао је Поповић.

Према његовим речима, још један проблем који ствара тензије је притисак запада да балканске земље почну да воде непријатељску политику према Русији и да јој уведу санкције.

„Србија ће наставити да води самосталну и независну политику не приступајући НАТО нити било ком другом војном савезу. Ми ћемо одолети притисцима, сачуваћемо Косово, нашу војну неутралност и пријатељство са Русијом“, оценио је Поповић.

Поповић је политичке односе Србије и Русије назвао најбољим политичким односима у историји, наводећи да и економски односи имају велики потенцијал за раст, нарочито у областима дигиталне економије, иновација и технолошког развоја.

„За Србију су значајна искуства Русије у развоју електронске јавне управе, паметних градова, паметног транспорта, изградње иновационе инфраструктуре. Желимо ближу сарадњу српских и руских научно-истраживачких организација и универзитета, као што је Универзитет Инополис, где можемо много тога новог да видимо из области ИТ-а, роботике, вештачке интелигенције“, рекао је Поповић.

Како је рекао, са руским министром за телекомуникације и масовне медије Николајем Никифоровим договорено је потписивање меморандума о сарадњи две земље у области иновација и дигиталне економије, који би подразумева размену искустава, кадрова, сарадњу универзитета и научно-истраживачих центара, као и иновативних, високотехнолошких и ИТ компанија из Србије и Русије.

Упитан да прокоментарише стање српске дијаспоре у региону, Поповић је рекао да су и основна људска права и безбедност српског народа на Балкану угрожени.

„У Црној Гори на делу је својеврстан идентитетски геноцид, поништавање српског наслеђа те државе и ускраћивање најосновнијих права Србима. У Хрватској се наставља прогон Срба започет још за време НДХ која је била Хитлеров савезник у Другом светском рату. У Македонији нова Влада оптужује Србе као фактор нестабилности. Притисци на суверенитет Републике Српске не престају“, оценио је Поповић и додао да као решење тог проблема Поповић види доношење Декларације о очувању српске нације, коју су најавили председник Србије Александар Вучић и председник РС Милорад Додик.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*