Поповић: ЗЛАТНИ САН СРБИНОВ

0

Ауторски текст Ненада Поповића, председника Српске народне партије

„Верујем у срећну звезду Србинову, верујем да ће српски народ помоћу Божијом да савлада све тешкоће, незгоде и невоље и да ће доћи дан када ће оживети златни сан Србинов и остварити се идеали народни“.

Свест о наслеђу

Овакав оптимизам, са којим је народну будућност посматрао наш велики државник Јован Ристић, али и сви ствараоци наше нововековне државе, више него икада је потребан и садашњој генерацији Срба. Вера у снагу народа и његову будућност, вера у велике вредности које он баштини, а од којих је највећа слобода, подстицај су за деловање у јавном послу и у данашњем времену, ништа лакшем од оног у ком су живели наши преци, када су Србију подигли из вековног робовања. Дубоко свесни величине наслеђа које им је остављено , али и одговорности да га сачувају и у њега уграде своје искуство и знање, радили су за наредне генерације предано, посвећено и без одустајања. Градили су независну, јаку и слободну Србију, која је њиховим тешким и стрпљивим радом, ослањајући се на проверене и поуздане пријатеље, стекла право да се на сложеној међународој сцени пита и истакне своја права и интересе. Уважавали су све околности у којима се држава налазила, окружење, односе снага, интересе других. Прихватали су највећа достигнућа која је свет створио у управљању државом, у привреди, култури, уметости, чувајући националну традицију и вековно наслеђе нашег народа. Оставили су нам идеју слободне и независне Србије, која има право на своје постојање, своје интересе и вредности, идеју демократске, уређене и ефикасне државе јаких инстистуција, потпуно спремне на велику утакмицу коју намећу спољашне прилике. То је идеја државе која дела у данашњем времену, на темељима пренетог наслеђа, али окренута будућим генерацијама и изазовима.

Косово је Србија

Са великим наслеђем које су нам оставили преци, ми можемо да промишљамо нашу садашњост и будућност. Државну територију која нам је остављена не смемо да изгубимо. Косово и Метохија је темељ нашег постојања, место на којем смо као народ настали и утемељили своју државност. И поред бомбардовања, поред неправде коју трпимо од многих земаља које противно међународном праву желе да нам га одузму, за нас је Косово било, јесте и биће Србија. Око ове вечне истине нема расправе нити постоји цена због које би од ње могли да одступимо. Наш Устав и Резолуција 1244 Савета Безбедности УН то потврђује.

Угледајмо се на наше претке, и као што су се они у најтежим тренуцима за државу окупљали и заједнички тражили решења, тако је важно да и ми данас на темељу иницијативе председника Србије о покретању унутрашњег дијалога о Косову и Метохије, дођемо до најбољег одговора како је најбоље у данашњем времену и данашњим међународним условима да сачувамо и Косово, нашу земљу и будућност народа. Саборност и сабирање снага у најтежим изазовима су врлина великих народа и верујем да ћемо ми изнова да потврдимо да смо таква нација.

Партнерство са истоком и западом

Србија никада није била изолована. Она је увек знала да гради везе са светом, из којег је узимала најбоље тековине у свим областима, јачајући и развијајући се, да би успешније бранила и остварила сопствене интересе. Наша земља и данас гради добре односе са свим државама, водећи рачуна о својим националним и државним интересима, реалистично и без емоција. Није потребно посебно да се истакне значај наших односа са Русијом. Они су не само стратешки на свим пољима, већ могу слободно да кажем да су и више него пријатељски. Ово партнерство морамо да јачамо и унапређујемо, не само у домену политике, већ посебно у областима економије и безбедности, где још још нису ни приближно искоришћени сви огромни потенцијали сарадње.

Како и Русија, тако и Кина представља нашег важног савезника у борби за очувањем територијалног интегритета. Али, са Кином почињемо све више да развијамо и економске односе и велики привредни пројекти које смо покренули, допринеће јачању наше привреде и отварању нових радних места. Како сарадњи са истоком, Србија је окренута и сарадњи са западом. Ми треба и морамо да усвајамо, као и некада, најбоље стандараде земаља Европе у области државне управе, демократије, људских права, економије, али и сви х осталих области, како бисмо постали демократски уређена и конкурентна држава.Учимо од најбољих, узмимо и применимо најбоље.

Да ли ће Србија постати члан ЕУ, нека одлучи народ Србије, водећи рачуна о својим интересима, а посебно о Косову и односу тог савеза према овом, за нас најважнијем питању. Ми желимо сарадњу, али не на рачун наших виталних интереса. Ми не водимо политику безглаво, игноришући чињенице, интересе других и јачих и односе снага у свету. Државништво је добар и исправан рачун свих укршетних интереса и сила, а не популизам и празна демагогија зарад дневно-политичких успеха на штету државе.

Војна неутралност

Морамо да ојачамо нашу безбедност и нашу војску. Нема самосталне и независне државе и политике без јаких војних снага. Остајемо војно неутрални, јер је то интерес Србије. Желимо сарадњу са свим војним савезима, да бисмо стекли нова искуства и усвојили најбоље стандарде, али и проширили тржиште за нашу војну индустрију. С друге стране, нећемо да будемо чланови ни једног војног савеза. Србија никада неће бити чланица НАТО пакта. Нашу безбедост и границе чуваћемо сопственим снагама. То јесте најтежи пут за једну државу али је и српски, наш. Када бисмо другачије поступили, не бисмо више били народ какав смо били током целе наше историје.

Наша држава матица је читавог српског народа, те самим тим је на Србији да чува Србе и њихово право на опстанак и миран живот и развој где год они живе. Ојачана економски, уважена у свету, стабилна и демократска Србија биће најбоља брана свим покушајима да се Срби, посебно на Балкану, поново нађу на удару – да се униште или да им се угњетавају права. Глас Србије и српског народа, као и његови интереси, више неће моћи да буду омаловажавани. Чувајући наш народ, штитимо и традицију, веру, писмо и обичаје. Тако сачуване, пренећемо будућим генерацијама нашега народа да га оне опет пренесу даље, у овом велико српском путу кроз историју. Колико ми будемо успешни у овом великом подухвату, колико достојно овај задатак испунимо, толико ћемо инспирисати будућа покољења као што су претходне генерације инспирисале нас.

Србија је већ кренула у сусрет будућности. Као и највеће и најразвијеније светске државе, препознали смо значај информационих технологија и индустрије новог доба за развој привреде и укупну конкурентност државе. Ова Влада је прва влада у Србији која има министра задуженог за иновације, која гради најсавременије индустријско-технолошке паркове, започиње развој регионалних иновационих стартап центара широм Србије. Тиме стварамо услове за останак младих и најталентованијих грађана у Србији, али и привлачимо нове инвестиције и подстичемо регионални развој. То ће без поговора утицати на генерисање нових радних места, али и учинити да наша привреда буде конкурентна у светским оквирима. Ићи у корак са временом, пратити најбоље и бити у друштву најразвијених, циљ је не само претходних, већ и актуелне генерације политичара у Србији. Дигитална јавна управа за ефикасне и благовемене услуге грађанима, „паметни“ градови и и индустрија четврте генерације развојни су циљеви наше генерације. Наш циљ је слободна и независна Србија окренута будућности, која је јака, демократска, организована, отворена, али и независна и поносна, са својим правима и интересима које може слободно да истиче и да се бори за њих.

Таква Србија јесте сан, али није недостижан, ако у њу верујемо као и наши преци што су у њу веровали. Као што је веровао и Јован Ристић, један од твораца српске независности и модерне, уставне државе, да ће се „остварити златни сан Србинов“. Верујем у остварење тог сна, и из тих разлога у потпуности сам се ставио у службу нашег народа, чинећи све што могу да га преточимо у стварност, знајући да нас преци гледају шта ћемо да учинимо са оним што су нам оставили. Знам, такође, да ће нас потомци питати шта смо им донели од онога што је остављено и да ли смо нешто своје на то и придодали.

Испунити овај задатак за Србију је најбитнији за мене, нема веће дужности од тога.

Печат

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*