Попут српских патријарха:Тома и Драгица биће сахрањени у крипти њихове задужбине!

0

Тома и Драгица планирају да се сахране у цркви попут чувених српских владара и патријарха,

Према речима нашег извора, бивши председник Србије Томислав Николић и његова супруга Драгица Николић који су ктитори недавно завршеног Храма Светог великомученика Димитрија у Бајчетини, испланирали су да у оквиру њега изграде и крипту у којој ће се налазити њихове гробнице!

– То је њихова жеља још одавно, а за то су добили и благослов патријарха – каже наш извор.

И сам Николић је ту чињеницу дискретно “провукао“ у свом опширном говору приликом освештавања храма.

– Икона са мојим ликом ће сигурно бити постављена, па ће моћи да сликају они што желе да нападају, а онда да не помисле случајно да сам се ја уплашио било чега, уосталом за то је пример и крипта. Патријарх Иринеј ми је предложио да направим крипту у цркви. Рекао је да је то потпуно у складу са канонима, тако да ћу ја то да испоштујем – рекао је Николић.

Верски аналитичар Драшко Ђеновић за “Ало!“ каже да га ова жеља бившег председника ни мало не изненађује “јер смо за време његовог мандата могли да се уверимо колико је амбициозан”.

– Kрипта је, иако ружно звучи да се каже, гробница у оквиру цркве. Многе крипте су и лепо украшене фрескама јер властодршци воле да им буде лепо свуда. У криптама су углавном сахрањивани владари, чланови краљевске породице, патријарси и ктитори уколико то желе, али не желе увек сви, смао појединци попут Николића – објашњава Ђеновић.

Маркетиншки стручњак Цвијетин Миливојевић каже да је у целој овој причи спорно “да неко ко се закуне над олтаром, па заклетву погази уопште дође на идеју да гради цркву”.

– Он се у цркви Светог Александра Невског заклео над олтаром 2008. године као шеф посланичке групе радикала, а после само три месеца покрао посланичке мандате. Не само да је погазио заклетву, него је измишљао причу како је негде затурио те мандате у некој фиоци. Та његова црква коју је направио је заправо црква покајница због свега што је радио и ја једино тако могу да је разумем – каже Миливојевић.

Скупљао новац за цркву као монах

Николић је приликом освештавња храма рекао да новац за градњу није узимао из буџета Србије или од неког јавног предузећа.

– Ја сам тај новац сакупљао као што су некад монаси ишли по свету и као што и данас понекад монаси из појединих манастира иду и то најчешц́е у Русију, али сада вец́ и у Западну Европу међу наше људе из дијаспоре и уз благослов игумана или владике скупљају новац, па тиме граде, дозиђују, поправљају. Тако сам и ја имао мисију да уверим људе да ц́е то бити вероватно једна од најлепших цркава у Српској православној цркви, да ц́е манастир да живи и да ц́емо моја породица и ја непрекидно имати на уму да је ту тежак живот, да су и моји преци тешко живели, да монахе нец́емо оставити сигурно на цедилу – изјавио је Николић.

 

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*