Поразио је јапанску војску и уписао се златним словима у историју

0

Иако налик јуначким легендама, ова прича није бајка, двобој црногорског поручника и самураја одиграо се давне 1905. године за време Руско-јапанског рата.

Руске трупе сместиле су се на истоку Манџурије, једној од најплоднијих кинеских регија, наспрам јапанских снага. Из табора земје излазећег сунца појавио се коњаник са белом заставом, један од чувених самураја, који је изазвао руске официре на двобој мачевима. Овај стари обичај, да битку одлуче изабрани јунаци две зараћене стране, познат је још од античких времена.

Kао изабраник руске стране иступио је високи, мршави мушкарац – поручник Александар Лексо Сајичић, 32-годишњи официр црногорске добровољачке дивизије из племена Васојевића. Захтевао је да управо он буде тај који ће се суочити са застрашујућим противником. Био је познат по изразитом јунаштву, познавању борилачких вештина и као изузетно надарен јахач.

Извори кажу да је „заурлао као лав“ и пустио коња у галоп, у сусрет самурају који је извукао озлоглашену катану. Метал је зазвечао испраћен болним криком. Kоњаници су се удаљили један од другог, а онда се ођедном самурај срушио са коња на земљу. Сајичић је ођахао до првих редова јапанске војске, достојанствено се поклонио и вратио својој војсци.

Адмирал Рождесвенски лично је честитао Сајичићу, а на изненађење многих у пратњи својих војника поклонио му се и јапански адмирал Того. Сајичић је овим јуначким делом ушао у легенде, па чак и историјске уџбенике Русије и Јапана.

Курир

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*