ПОРОД КОМУНИЗМА: Ко су ХРАМОБОРЦИ у Русији, шта хоће и зашто се боре против цркве?

0

РПЦ се изјаснила о лажној агитационој кампањи против изградње храмова

Храмоборци воде велику лажну агитациону кампању против изградње храмова у Москви, при том је бесмислено са њима преговарати, изјавио је председник Финансијско-економске управе Руске православне цркве митрополит Рјазански и Михајловски Марк (Головков) на заседању управног одбора фонда подршке изградњи храмова у престоници.

«Морамо да констатујемо да је у престоници организовна велика лажна агитациона кампања. Искуство нам показује да су организатори – секташи, неопагани, представници таквих политичких партија као што су «Јабука» и КПРФ», – наводи речи мирополита Марка прес служба ФЕУ.

Према његовим речима, пракса показује да је са противницима изградње храмова «немогуће разговарати и апсолутно бескорисно кокетирати. То су по правилу радикалне групације, за које је протест против Цркве само први корак – «загревање», а коначни циљ су најрадикалније промене у друштву» – подвукао је архијереј.

Он је објаснио да рад храмобораца почиње дезинформацијом јавности – флајерима, иду од врата до врата, плаше градилиштем, буком, бескућницима, акохоличарима, црквеним звонима и покојницима. Осим тога, убеђују људе да Црква противзаконито окупира народну земљу, сече дрвеће, гради хотеле и уништава екологију у тим реонима.

hqdefault

Такође, агитатори изјављују да је судски процес  о градњи био фалсификован и «почињу плански да шаљу десетине упита посланицима на свим нивоима, тужилаштву, инспекцијама укључују и медије». Храмоборци се такође обраћају и политичким партијама и маргиналним религијским групама, подносе тужбе на законите резултате јавних расправа. Противници градње организују провокације на платоима испред храмова, разбацују ђубре по њима, флаше, а у парку Торфјанка чак нису дозвољавали да улази техника.

«Ми не треба да се плашимо храмобораца. Морамо деловати сложно и брзо. Наше заједнице морају прве да пуне поштанске сандучиће у зградама и интернет сајтове правом информациојом о предстојећој градњи. Натојатељи морају да успостављају контакте са локалним органима реда. Достављати им сву документацију. Такође, настојатељи(храмова) морају да између себе деле добра и лоша искуства у заштити од деструктивних друштвених снага. И ни у којем случају да не почињу градњу без добро оформљене документације.» – истакао је председник ФЕУ.

foto-cheb-ru-71669

Храмоборци

Како делују противници програма «200 храмова» у Москви

Обрачуни уместо молитве

На дан Велике суботе, 19. априла, на ободу Џамгаровског парка у Москви дешавања су се развијала драматично. Овде, поред звоника у изградњи, скупила се група верника, која се спремала да заједно са свештеником свети погаче, али их је неочекивано напала група агресивних људи. Почела је бука, гужва па чак су летеле и песнице. Дошљаци су захтевали да се истог тренутка прекине освештавање погача јер је то према њиховом мишљењу несанкционисани митинг.

Ускоро су на њихов позив пристигли одред СОБРа, начелник одељења полиције, чиновници из управе префектуре. Игуман храма, протојереј Александар Тимофејев је био принуђен да се објашњава. Сами иницијатори скандала су пре тога неприметно нестали.

Ово није ни први ни последњи инцидент на месту градње храма у Лосино-островском реону, који личи на многе друге акције, које у последње време организују противници програма «200 храмова» на територији целе Москве. Кампања храмобораца је добро организована и одвија се по једном сценарију.

217

Речи љубави изазивају бес.

Напади на изградњу храма су стални. Недавно су на оградама осванули ружни натписи: «Марш из парка!», «Овде нема места за попове!», «Зауставимо храмобесе!». Одмах након тога неизвесни починиоци су ноћу развалили катанац на огради и претукли чувара.

Верници су не месту злих надписа решили да направе изложбу дечијих радова. Више од 200 цртежа, посвећених Васкрсу и будућем храму су нацртала дечица из прихватилишта №39, којем помаже православна заједница. Шарени и светли цртежи су окачени на исту ту ограду.

Међутим, одмах после Васкрса, на Светли понедељак се десио нови напад. Усред бела дана две жене су почеле демонстративно да цепају дечије цртеже са ограде и бацају их у блато.

– На видеоснимку са камера на градилишту се види да је посебан бес, који личи на лудило, изазвао цртеж са веселим срцима и речима: «Волимо све који цртају на нашој оградици» – испричао је отац Александар – «Баш њега су првог поцепали и газили са посебним бесом».

1464441757

Шире фалсификована документа

Противници будућег храма су спровели свој митинг и саставили документ, који су уручили игуману. «На митингу је донета одлука о одржавању протестних акција на неодређено време и блокирању изградње свим доступним средствима. У случају да не испуните наше захтеве ситуација може да доведе до нежељених губитака за вас, конфликата и негативном одјеку у јавности».

Током уручивања писма за игумана, усмено је обећано да ће запалити градилиште. Притом, како је саопштио протејереј Александар Тимофејев, територија на којој се гради Иверски храм, око које је настао сукоб, се уопште не води као заштићена природна територија, иако се граничи са парком. То потврђују сви документи. Упркос томе противници градње стоје на томе и стално понављају лажну информацију о тој територији.

– Лично сам видео фалсификовани документ, који деле, – рекао је свештеник. – На том плану, територија заштићеног парка од неколико хектара је обојена зеленом бојом са напоменом да је то дато Руској Православној Цркви. У стварности Цркви је издвојено 37а, територија бившег аутоплаца.

На сличан начин делују и храмоборци у другим крајевима Москве.

69

«Носиће покојнике под прозорима!»

Сазнати места базирања група противника изградње храмова је лако. Само се укуца на интернету «Против изградње храмова» и «Яндекс» избацује десетине адреса у Москви и усмерава на друштвене мреже са одговарајућим интернет друштвима.

Упадљива је та иста технологија. У интернет друштвима било ког краја организатори протеста тврде: «Ми нисмо против изградње храма глобално – ми смо против градње на том месту (у парку, иза парка, испред куће, иза куће и т.д.)».

Обавезно убацују: «И ми сми православци, крштени», да их не би оптужили у потпаљивању међурелигијске мржње. Изврћу чињенице. Например, у групи «Сачувајмо Џамгаровски парк», игноришући информацију да је градња храма предвиђена ван територије парка, координатор групе пише: «Сачувајмо наш парк!», «Сачувајмо зелени рај!». Улазе лепе плакате у којима отворено лажу да ће храм заузети две трећине парка и призивају људе да стану на одбрану зелене зоне.

Обавезно уплићу у то реалне проблеме конкретног реона. И како су ти проблеми пречи од изградње храмова (иако се храм гради помоћу приватних донација)

У ходу су и хорор приче које су идентичне у неколико реона: «Изградиће храм поред куће – носиће покојнике под вашим прозорима и држати опела на улици». Или: «Нећемо моћи да спавамо од звона».

«Дајте нам секире…»

Координатори митинга често хушкају људе на погроме. Тако је један од учесника у Лосинки је детаљно испричао да су на грађевини сломили ограду, разбили прозоре у кућици за раднике а у другом реону су поломили привремени објекат. У напаљеној маси су се чули узвици: «Идемо све да сломимо», «Секире нам дајте». После тога се десио још један напад

1901362_original

У последње време се на таквим митинзима појављују и представници неких политичких партија,

Како се бранити

Према мишљењу протојереја Александра Тимофејева, напади  храмобораца несмеју се остављати без одговора. Уз помоћ донатора је одштампао информативно издање у коме је испричао становницима праву ситуацију око изградње храма и о огромном социјалном раду за добробит житеља реона. Активирао се сајт. Прикупљени су стотине потписа заштитника храма, послата су колективна обраћања становника органима валсти, Мосгордуму, Државну Думу РФ, градоначелнику и председнику. Постоји подршка од стране локалних посланика и новина. А постоји и главна снага –молитва.

Патриот

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*