Породица из Тетова која живи са вуковима: Делимо храну и огњиште, они су потпуно безопасни (ВИДЕО)

0

Вукови породице Исмаили разликују се од планинских – они су пријатељски настројени, а дешавало се да су наилазили на стадо оваца које никада нису напали

Породица Исмаили из Тетова, града на северозападу Македоније, у својој викендици у подножју Шар планине у селу Лешок, држи несвакидашње кућне љубимце – вукове. Иако се сматрају крволочним и опасним животињама, разиграни и питоми Алек, Лупо и Луна, о којима већ две године брине ова породица, не представљају никакву опасност и веома послушно слушају наредбе свог газде Фадила.

Вукови су по својој природи животиње које избегавају било какав контакт с људима, а често су се сматрали човековим непријатељем који убија корисне животиње попут оваца и коза. Међутим, вукови породице Исмаили разликују се од планинских – они су пријатељски настројени, а дешавало се да су наилазили на стадо оваца које никада нису напали

Фадил Исмаили вукове држи на пространој ливади, ограђеној дебелом жицом, поред викендице. О њима се ова породица брине откад су били младунчад. С њима бораве у и у кући, а неретко поделе и храну.

Многи стручњаци тврде да се вукови у чопору понашају слично као породица. Лупо, Луна и Алек поштују хијерархију, део које је и породица Исмаили. По тој хијерархији, главну реч има Фадил, а најдоминантнији је Алек, који Фадиловој супрузи и њиховој деци понашањем често жели дати до знања да је снажнији, што са својим власником никада не ради, а затим на ред долазе млађи Луна и Лупо.

1_14876983347

Породица Исмаили своје вукове често изводи у шетњу по сеоским пољима. Мештани се не буне, посећују их и изразито поштују због љубави коју пружају овим животињама. На познате особе не реагују, међутим кад неко непознат прође крај њихове ливаде почну завијати све док им Фадил не да знак да престану.

Алек, Лупо и Луна хране се три пута дневно, али не живим месом, већ костима, а служи им се кувана и ретко готово припремљена храна. Захтијевају посебну негу и храну која укључује и витамине који им се дају у зависности од временских прилика, како не би оболели од неке вучје болести.

 

 

 

Анадолија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*