PORODICI SA KOSMETA POTREBNA POMOĆ: Deca po zimi i ledu u letnjoj garderobi

Šestočlanoj porodici Stanković sa Kosmeta potrebna pomoć. Mališani odrastaju u staroj kući bez osnovnih uslova

2

TEŽAK život šestočlane porodice Stanković iz brdsko-planinskog sela Slivova u opštini Novo Brdo ganuo je mnoge naše čitaoce, koji su se javili sa željom da pomognu. Stankovići, Biserka (35) i Negovan (45) sa četvoro dece, žive u krajnjoj nemaštini, u staroj ruiniranoj kući i bez osnovnih uslova za život.

– Braća Stanković, mali Nikola (6) i Nenad (12) i Aleksa (14) pohađaju školu u svom selu, u kojem imamo samo pet đaka. Nikola je u predškolskom, Nenad u šestom, a Aleksa u osmom razredu. Iako žive u teškim uslovima, dečaci su pametni i poslušni, ali je dodatni problem što najmlađi Nikola još uvek ne govori – priča Jovana Stanojević Todorović, profesorka hemije iz Gračanice, koja je prva ukazala na težak život ovih mališana i pokušala da im pomogne.

Kaže da dečacima nedostaju garderoba i obuća, ali i sve ostalo što je potrebno deci njihovog uzrasta. Mališani, kaže ona, imaju i starijeg brata Petra, koji pohađa Srednju poljoprivrednu školu u Gušterici, a žive samo od plate njegovog oca Negovana (45), koji radi u Komunalnom preduzeću u Gračanici.

– U matičnoj školi u Sušici i u gračaničkoj gimnaziji pokrenula sam akciju za pomoć ovim dečacima, koji nisu imali adekvatnu garderobu, jer je stariji brat usred zime dolazio samo u džemperu, a pritom od kuće do škole pešače oko pola sata – priča ova dvadesetšestogodišnja profesorka.

Ona je uz pomoć kolega sakupila garderobu za braću Stanković i nada se da će se naći neko ko će pomoći ovoj porodici da dobije novi, uslovniji dom. Mlada profesorka hemije napominje da je uz pomoć kolega iz Gračanice nabavila zimske jakne i preko potrebnu obuću za dečake, ali da je Stankovićima potrebno još mnogo toga da bi živeli kao njihovi vršnjaci.

– Pošto od suprugove plate ne možemo da obezbedimo ni najosnovnije namirnice, preživljavamo zahvaljujući stoci, jer čuvamo deset koza i četiri krave. Imamo i kokoške, koje nam znače zbog jaja za decu – bojažljivim glasom kaže nam majka dečaka, Biserka, dok oskudan nameštaj i zemljani pod u oronuloj kućici sa svega dve prostorije govore više od njenih reči – da je ovoj porodici neophodan uslovniji smeštaj. Inače, u Slivovu, selu udaljenom dvadesetak kilometara od Gračanice, nema nijedne prodavnice niti bilo koje druge ustanove osim isturenog odeljenja Osnovne škole “Sveti Sava”.

ČUVA JAKNU

– NIKADA neću zaboraviti kada je Aleksa, i pored toga što je dobio novu jaknu, nastavio da dolazi u školu u starom džemperu. Kada sam ga pitala zašto ne nosi jaknu, on mi je rekao da je čuva za sledeću godinu, kada pođe u srednju školu – priča Jovana Stanojević Todorović, mlada profesorka koja je skrenula pažnju na težak život Stankovića.

Braća Stanković sa profesorkom Jovanom

NEMAJU SIGNAL

– U SELU je petnaestak srpskih kuća, tu živi oko 25 uglavnom starijih ljudi, tako da je deci najteže – priča Ljiljana Stanković, radnica u školi, i objašnjava da meštani namirnice kupuju ili u albanskoj prodavnici na ulazu u selo pokraj magistralnog puta za Gnjilane, ili u Gračanici.

– Nemamo ni srpskog telefonskog signala, niti organizovan prevoz do sela – pričaju i malobrojni meštani koje zatičemo nadomak prvih kuća u selu udaljenih nekoliko kilometara od asfaltnog puta.

ŽIRO RAČUN FONDA

POSLE teksta u “Novostima” o porodici Stanković, javili su se mnogi sa željom da pomognu ovoj porodici. Svi koji to žele mogu da učine uplaćujući pomoć na žiro račun Fonda humanosti “Novosti”: 205-5621-06 sa naznakom “Za pomoć porodici Stanković”.

D. Zečević, Večernje Novosti

2 KOMENTARA

  1. Želim da pomognem porodici Stanković, da pošalje novac preko Vestern Union. Unesite, molim, prezime, ime i poštansku adresu primaoca u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

*