Портал добио седам милиона, а није урадио ниједан прилог

0

Портал „еПодунавље“, у прошлој години је од локалне самоуправе у Смедереву добио седам милиона динара на конкурсу за пројектно суфинансирање медија.

Међутим, тај портал није написао ниједан од 300 медијских садржаја које је требало да уради, показало је истраживање УНС-а.

Уместо тога све текстове је преузимао из других медија, без навођења извора, показало је објављено истраживање Удружења новинара Србије.

Kако се наводи у саопштењу, фирма „Опен виеw“ из Београда, која стоји иза „еПодунавља“, уз извештај о реализацији пројекта приложила је око 20 текстова, које је и УНС добио од Града Смедерева, али је утврђено да ти текстови нису ауторски већ су преузети из листова „Kурир“ и „Смедеревске новине“, као и са различитих портала.

У оквиру пројекта под називом „Регионални центар за јавно информисање грађана – интерес грађанског друштва“, осим текстова та фирма је требало да изради апликацију за мобилне телефоне, нови информативни портал и видео записе.

Kако би оправдала пројекат за који је добила вишемилионски износ, та фирма је Граду Смедереву доставила пет видео прилога, који су такође преузети са различитих приватних Yоутубе канала.

Градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић, која је потписала Решење о расподели средстава за суфинансирање медијских пројекта, рекла је УНС-у да је „шокирана“ јер та фирма није реализовала пројекат.

„Нисам знала да нису реализовали пројекат, али ће Град раскинути уговор уколико је то тачно“, рекла је УНС-у Јасна Аврамовић.

Смедерево је за потребе суфинансирања медијског садржаја у прошлој години одредило 15 милиона динара од чега је сајт „еПодунавље“ добило седам милиона.

Према извештају о реализацији пројекта, та фирма је потрошила 800.000 динара за пет хонорарних сарадника, милион за лектуру и коректуру, 1,2 милиона за дизајн портала, исто толико за ;“студијске трошкове израде и припреме медијског садржаја“, пројектни тим потрошио је 400.000 динара, менаџери и организатори 600.000 динара, за књиговодство и рачуноводство 80.000 динара док је фирма за одржавање и управљање друштвеним мрежама навела трошкове од 120.000 динара.

УНС је покушао да ступи у контакт са власником фирме која је основала портал али власник и одговорни уредник тог сајта није желео да разговара са њима већ је спустио слушалицу.
Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*