Poskupljuje putarina

0

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da bi putarina trebalo da poskupi kako bi se više novca obezbedilo za održavanje autoputeva i izrazila očekivanje da će se o tome razgovarati sa Ministarstvom finansija.

– Očekujem da se sa Ministarstvom finansija razgovara o povećanju putarine, koliko, kako i kada to još nije dogovoreno – rekla je Mihajlović.

Kako navodi, putarina nije povećana od 2008. godine, a naplaćuje se po pređenom kilometru, koji kod nas košta 0,03 evra, precizirala je Mihajlović odgovarajući na pitanja novinara u Prvoneku, kod Vranjske banje i dodaje da je za građane uvek skupo bilo koje podizanje cena bilo da je reč o struji ili putarini.

– Ali, kako da obezbedimo dovoljno novca za održavanje autoputa i kako da obezbedimo da budemo tranzitni koridor odnosno Koridor 10 da ne bude više koridor koji se zaobilazi već da se koristiti – istakla je Mihajlović.

Ona je istakla da je u Srbiji već prošle godine zabeleženo 2,5 miliona više vozila na autoputevima, kao i ove godine u junu i julu još 250.000 vozila više pošto privodimo kraju gradnja Koridora 10.

Putevi Srbije su početkom 2016. najavili da bi putarina trebalo da poskupi za 10 odsto.

Mihajlović je kazala da je njeno ministarstvo dalo preduzeću „Putevi Srbije“ dve preporuke za raskidanje ugovora sa izvodačima radova na Koridoru 10, a da se razmatra da li će takva preporuka biti data i zbog kašnjenja radova na deonici Ljig – Preljina na Koridoru 11.

Mihajlovićeva je, prilikom obilaska početka radova na izgradnji cevovoda kod akumulacije za vodosnabdevanje Vranja kod brane Prvonek, rekla da ono što se videlo na terenu na toj deonici jesu tehnički problemi prilikom izgradnje dva tunela i izgradnji mostova.

– Rok je probijen za 40 dana. Trebalo je radovi da budu završeni krajem avgusta. Verujem da su za to krivi tehnički problemi. O odgovornosti se već razgovara – rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, ta deonica nije imala nadzor, ali su i podizvođači morali biti birani na mnogo kvalitetniji način.

– Na koridoru 10 ministarstvo je dalo do sada dve preporuke za raskid ugovora sa izvođačima radova, ali je bilo mnogo raskida ugovora izvođača radova sa podizvođačima – rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je najavila moguće poskupljenje putarine, koja prema njenim rečima nije poskupela od 2008. godine, uz obrazloženje da zna da je to nepopularna mera, ali je neophodna radi održavanja puteva.
Alo

POSTAVI ODGOVOR

*