Поскупљују цигарете и жестина!

0

Акцизе на домаћу ракију биће исте као на увозни виски.

Акцизе на цигарете и жестока пића биће ускоро повећане, што ће донети и нове цене тих производа.

Извор БK ТВ из Владе Србије каже да је већ формирана радна група, која би требало да усклади нашу акцизну политику са стандардима ЕУ.

„У Министарству финансија је формирана радна група која треба да припреми нови закон којим би наша акцизна политика за ову робу требало да се усклади са стандардима ЕУ. Уколико се доследно буду следила упутства Брисела, дажбине за домаћу ракију и виски морале би да буду исте, односно наша пића мораће да поскупе за најмање 192 динара по литру. Другим речима, садашња акциза на српску шљивовицу која износи 124 динара, биће 316 динара, колико се плаћа и на литар увозног вискија. Оваква драстична корекција плод је упозорења ЕK, која сматра да акцизна политика у сектору жестоких алкохолних пића фаворизује домаћа алкохолна пића, што није у складу са принципима Брисела“, рекао је извор из Владе.

Извор из Владе каже да је због овако чврстог става готово извесно да ће морати да се мења акцизна политика за домаћу ракију, али и цигарете.

„За разлику од ракије, где би требало да удар буде драстичан, код повећања акциза на цигарете ће се ићи поступно јер ће се израдити акцизни календар за наредне четири године. У њему ће се, као и у претходном, два пута годишње кориговати ове дажбине. Наиме, у ЕУ је висина минималне акцизе 90 евра на 1.000 цигарета, а у Србији је то 50 евра. Ту разлику треба да премостимо у наредним годинама. Треба да се зна да се у Србији на цигарете плаћају специфична и прогресивна акциза. Специфична тренутно износи 58,5 динара по пакли, а прогресивна је 33 одсто на малопродајну цену“, објашњава саговорник БKТВ.

 

 

 

BKTV

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*