Посланици питали владу о Харадинају, Вулиновом стану, Асомакуму…

0

У дану за питања у Скупштини Србије посланике је овог пута интересовала ситуација у основној школи „Светозар Милетић“ у Земуну, али и да ли правосудни органи намеравају да реагују на медијске написе о стану министра Вулина, те каквом је методолигијом утврђено да је у Србији смањена незапосленост.

Лидер Нове странке Зоран Живковић питао је шефа дипломатије Ивици Дачићу, премијерку Ану Брнабић и МУП какви су ефекти „санкција“ које је Србија увела Француској пре пет, шест месеци, јер није испоручила Рамуша Харадинаја по Интерполовој потерници.

Њега је интересовало и шта се то променило у међувремену, па су посланици Српске листе подржали Харадинаја за премијера у влади такозваног Kосова.

– Откуд та велика промена у нашој политици према Харадинају, да ли су у питању историјски интереси Србије, да ли је реч о притиску страног фактора, или је неко платио за ново пријатељство – питао је Живковић.

Такође, интересовало га је чија је фирма Асомакум, јер, приметио је, у АПР-у уместо имена власника стоје „цртице“.

– Волео бих да ми неко преведе шта те цртице значе – рекао је лидер НС, а имао је и питање о томе шта се догађа у фабрици стакла у Параћину, подсетивши да је ту фирму пре три и по године купила бугарска фирма Цвете Василева, који је на потерници.

Посланик Ђорђе Вукадиновић питао је министра просвете Младена Шарчевић да ли су проблеми у земунској школи „Светозар Милетић“ толико велики да не могу да се реше, с обзиром да након смене директора недељама протестују и запослени и родитељи и ђаци, а наставе нема.

– Да ли су утврђени проблем заиста толико велики да је потребно терати ‘мак на конац’? Такву подршку коју је руководство школе добило мало ко би из власти и опозиције без организованог превоза могао да сакупи – рекао је Вукадиновић позивајући министра да пређе преко „сујете“ и да се проблем те школе реши.

Вукадиновића је интересовала и набавка 710 возила („шкода“) коју је спровео МУП. Питао је због чега МУП возила није набавило ФИАТ-ова возила, која, како каже, Србија покушава да пласира на руско тржиште, а за председницу парламента имао је питање – колико је опомена упутила посланицима власти, а колико опозиције.

Шеф посланика СДС Марко Ђуришић такође је имао питање за председницу парламента, али и за премијерку, а то је – знају ли да је Републички завод за статистику 2015. и 2016. године променио методологију којом утврђује стопу незапослености, уз опаску да су можда били у заблуди тврдећи да је економска политика коју води влада довела до смањења незапослености.

Шешељ тражи заоштравање односа са Загребом

Лидера радикала Војилсава Шешеља занимало је зашто се касни са доношењм одлуке да се Руском хуманитарном центру доделу дипломатски стутус, наводећи да “стрепи” да неће доћи до договрене испоруке наоружања Србији уколико се не додели тај статус.

– Не можемо се ми поигравати са Русијом. Хитно се мора доделити тај дипломатски статус – рекао је Шешељ. Он је питао министра Дачића зашто влада „скрштених руку“ посматра „монтирани“ процес Драгану Васиљковићу, коме данас треба да буде изречена пресуда.

Он је позвао владу да заоштри односе за Загребом уколико та пресуда не буде ослобађајућа, да се опозове амбасадор у Загребу, те да председник Александар Вучић откаже планирану посету тој суседној земљи.

Посланик Двери Срђан Ного питао је премијерку да ли је Ненад Kовач лице које је тражило „рекет“ од фирме „Kонтинетал вингс“ када је она била директорка фирме, а тражио је и извештај о безбедносној провери Ане Брнабић приликом њеног ступања у владу.

Тражио је од министра телекомуникација Расима Љајића и директора Телекома да доставе уговоре, податке о промету и податке о провизијама које су у пословима са Телекомом оствариле фирме које се баве електронским допунама мобилних телефона од 2004. године до данас.

Такође, затражио је од министра Дачића да достави извештај о погибији амбасадора Потежице и његов обдукциони налаз, да одговори где је, каже, нестало 120 милиона долара из аутомобиле из којег је киднаповано двоје српских амбасадора у Либији.

Посланица ДС Гордана Чомић затражила је од основног јавног тужилаштва да достави обавештење о одбацивању кривичне пријаве у вези са куповином стана министра Александра Вулина.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*