Посланички клуб ДСС-а престаје да постоји

0

Посланички клуб Демократске странке Србије од сутра званично неће постојати, а о томе ће председницу Скупштине Србије Мају Гојковић обавестити бивша шефица тог посланичког клуба Санда Рашковић Ивић, која је искључена из странке.

Пошто је Рашковић Ивић искључена, из ДСС-а је изашао и посланик Славиша Ристић, а на њену страну стао је и посланик Ђорђе Вукадиновић, па је од укупно шест доскорашњих посланика ДСС-а, остало троје, што није довољан број за посланички клуб.

Посланик ДСС Милан Лапчевић рекао је агенцији Бета да ће он, Горица Гајић и Дејан Шулкић наступати као посланици ДСС-а и у складу са одлукама председништва странке.

Он је казао да ће разговарати о евентуалном формирању нове посланичке групе, али није прецизирао са ким, већ је навео да би формирање те групе морало да буде искључиво у складу са сличном оријентацјиом и погледима ДСС-а.

По престанку постојања посланичке групе ДСС-а, парламент ће имати укупно десет самосталних посланика, односно десет посланика који нису део ни једне посланичке групе.

Пословник омогућава да о тачкама дневног реда говори само троје самосталних посланика по пет минута.У случају да не постигну међусобно договор које троје ће да говори по тих пет минута, онда реч добија прво троје пријављених.

Санда Рашковић Ивић поднела је оставку на место председнице ДСС-а због коалиција које су на локалу склопљене са Српском напредном странком. Она је међутим, остала да обавља функцију шефице посланичке групе, али је због непоштовања одлука Председништва странке на крају је искључена.

Због такве одлуке председништва, ДСС је напустио и цео одбор са Kосова и Метохије.

Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*