Посланик Слободарске партија Аустрије: Хвала Србима који су гласали за Хофера

0
Norbert Hofer

Посланик Слободарске партија Аустрије (ФПО) у бечком парламенту Немања Дамњановић задовољан је бројем гласова које је добио Норберт Хофер.

“Хофер је добио 47 одсто гласова Аустријанаца. Мало је фалило да постане председник Аустрије. Тих 47 одсто у борби један против свих значи пуно. То је највећи успех у историји ФПО”, подвукао је Дамњановић у изјави Тањугу.

Према његовим речима борба је била тешка и он се захвалио Хоферу на изузетном залагању у кампањи, која је трајала скоро годину дана.

„Избори су завршени, сутра је нови дан, и крећемо у нове изборе и нове победе”, поручио је он.

Дамњановић је изразио задовољство и одзивом Аустријанаца српског порекла на председничким изборима и захвалио им се на указаном поверењу.

Након 100 одсто пребројаних гласова на биралиштима, победник на председничким изборима у Аустрији, независни кандидат Александер ван дер Белен, освојио је 51,69 одсто гласова, а његов противканидат из десничарске Слободарске партије (ФПО) Норберт Хофер 48,32 одсто гласова.

ББЦ пише да је аустријски председник има углавном церемонијалну улогу, али да су ови избори виђени као мера тога како би популистички кандидати могли да прођу на изборима у Европи наредне године – у Француској, Холандији и Немачкој.

Хоферов главни „адут“ током кампање била је антиимиграција, а предложио је и да Аустрија учини што и Британија и гласа о изласку из ЕУ, наглашава ББЦ.

Осим тога, медији су пред изборе наглашавали да уколико Хофер победи биће први председник Аустрије из редова крајње деснице од 1945. године.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*