ПОСЛЕ 157 ГОДИНА: Биг Бен престаје да куца!

0

Традиција дуга век и по.

Звоно Биг Бена унутар чувене сат-куле у склопу зграде британског парламента престаће да се оглашава у подне 21. августа, а „ћутаће“ у наредне четири године док буду трајали радови на реновирању здања Вестминстерске палате, саопштио је данас Доњи дом британског парламента.

Чекићи, који су ударали о звоно тешко 13,7 тона сваког сата у последњих 157 година, биће скинути, мада ће се звоно и даље чути поводом важних догађаја као што је прослава Нове године.

„Овај важан програм радова дугорочно ће сачувати сат, као и кулу чији је део“, рекао је Стив Џегс, задужен за одржавање чувеног сата.

Вестминстерска палата на обали реке Темзе, седиште парламента, уписана је у листу светске баштине и велика је туристичка атракција, а Џегс је позвао јавност на скуп на оближњем Тргу парламента где ће се идућег понедељка, 21. августа, последњи пут до 2021. године чути звоно „Биг Бена“.

Елизабетин торањ висок 96 метара, у којем се налази звоно „Биг Бена“ и који се сматра најфотографисанијом зградом у Британији, већ је напола под скелама ради важног пројекта реновирања.

У оквиру реконструкције, и цео сат ће бити растављен на делове, а сваки његов део биће очишћен и обновљен.

Радна верзија сата остаће, међутим, да показује тачно време, али без звука, а покретаће га савремени електрични мотор све док се поново не инсталира првобитни сатни механизам, након што се заврше радови 2021, када ће се поново зачути позната, стара звоњава „Биг Бена“

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*