После 80 година: Решена највећа мистерија светске авијације?

0

Новооткривена фотографија указује на то да је легендарна америчка жена-пилот Амелија Ерхарт вероватно умрла у јапанском заробљеничком логору уочи Другог светског рата, а не у авионској несрећи изнад Пацифика.

Уколико је то тачно, биће решена једна од највећих мистерија у историји авијације, наводи Би-Би-Си.

Амелија Ерхарт нестала је током лета преко Пацифика 1937. године, а њен мистериозни нестанак био је повод за бројне спекулације од тада.

Фотографија из тридесетих година прошлог века снимљена на јапанским Маршалским острвима, показује фигуру жене која би могла да буде она.

Међутим, како то није чврст доказ, вероватно ће само подгрејати спекулације уместо што ће решити мистерију.

Стара црно-бела фотографија представљена је као нови доказ за стару теорију и пронађена је у трезору америчког Националног архива.

Фотографија показује групу људи како стоје на доку и снимљена је на Маршалским острвима. Фотографију је највероватније снимио амерички шпијун.

Међутим, веза са легендарном женом-пилотом која је прва прелетела Атлантик пет година пре нестанка је прилично танка.

Једна особа која је усликана са леђа могла би да буде Амелија Ерхарт, док би друга фигура која се налази даље на левој страни фотографије могла да буде Фред Нунан, њен навигатор на последњем лету.

На десној страни слике је замућени детаљ за који се тврди да би могао да буде њен авион.

Фотографију је објавила америчка ТВ мрежа Ен-Би-Си уочи емитовања документарца који би требало да буде приказан овог викенда. Уколико им је циљ био да скрену пажњу и повећају гледаност — изгледа да су успели.

У најави документарца појављују се два стручњака која подупиру тезу да је на фотографији Амелија Ерхарт, тврдећи да пропорције торзоа одговарају њеном, а да зуби и фризура особе на левој страни слике одговарају Нунановим.
Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*