Posle 80 godina: Rešena najveća misterija svetske avijacije?

0

Novootkrivena fotografija ukazuje na to da je legendarna američka žena-pilot Amelija Erhart verovatno umrla u japanskom zarobljeničkom logoru uoči Drugog svetskog rata, a ne u avionskoj nesreći iznad Pacifika.

Ukoliko je to tačno, biće rešena jedna od najvećih misterija u istoriji avijacije, navodi Bi-Bi-Si.

Amelija Erhart nestala je tokom leta preko Pacifika 1937. godine, a njen misteriozni nestanak bio je povod za brojne spekulacije od tada.

Fotografija iz tridesetih godina prošlog veka snimljena na japanskim Maršalskim ostrvima, pokazuje figuru žene koja bi mogla da bude ona.

Međutim, kako to nije čvrst dokaz, verovatno će samo podgrejati spekulacije umesto što će rešiti misteriju.

Stara crno-bela fotografija predstavljena je kao novi dokaz za staru teoriju i pronađena je u trezoru američkog Nacionalnog arhiva.

Fotografija pokazuje grupu ljudi kako stoje na doku i snimljena je na Maršalskim ostrvima. Fotografiju je najverovatnije snimio američki špijun.

Međutim, veza sa legendarnom ženom-pilotom koja je prva preletela Atlantik pet godina pre nestanka je prilično tanka.

Jedna osoba koja je uslikana sa leđa mogla bi da bude Amelija Erhart, dok bi druga figura koja se nalazi dalje na levoj strani fotografije mogla da bude Fred Nunan, njen navigator na poslednjem letu.

Na desnoj strani slike je zamućeni detalj za koji se tvrdi da bi mogao da bude njen avion.

Fotografiju je objavila američka TV mreža En-Bi-Si uoči emitovanja dokumentarca koji bi trebalo da bude prikazan ovog vikenda. Ukoliko im je cilj bio da skrenu pažnju i povećaju gledanost — izgleda da su uspeli.

U najavi dokumentarca pojavljuju se dva stručnjaka koja podupiru tezu da je na fotografiji Amelija Erhart, tvrdeći da proporcije torzoa odgovaraju njenom, a da zubi i frizura osobe na levoj strani slike odgovaraju Nunanovim.
Sputnjik

POSTAVI ODGOVOR

*