После каратиста, нове провокације Приштине

0

Злоупотреба спорта у сврхе политиканства је очигледна и мислим да ћемо у наредном периоду бити суочени са покушајима Албанаца да на све могуће начине и свуда, на сваком месту провоцирају Србију и да врше промоцију лажне државе, рекао нам је Милован Дрецун.

„Бриселски споразум угрожава Приштина целокупном својом политиком и тиме што није искрена у том процесу и што није посвећена нормализацији односа и што неће да реализује оно што је већ договорено“, рекао је за Спутњик председник Одбора за КиМ Скупштине Србије Милован Дрецун, поводом инцидента с косовским каратистима, који су најпре са обележјима лажне државе покушали да пређу административни прелаз.

Дрецун сматра да Албанци користе сваку могућу прилику, чак и најбезазленију, да би изазвали некакве инциденте и да би извршили неко рекламирање и промоцију самопроглашене државе.

Наш саговорник указује на то да у овом случају нису поштоване процедуре, и да су Албанци покушали да изађу из статуса неутралног односа који је договорен и кад је у питању слобода кретања и када је у питању представљање Косова.

„Не можемо се отети утиску да то нису урадили злонамерно. Злоупотреба спорта у сврхе политиканства је очигледна, и мислим да ћемо у наредном периоду бити суочени са покушајима Албанаца да на све могуће начине и свуда провоцирају Србију и да врше промоцију те лажне државе“, рекао је Дрецун.

На питање како коментарише то што Приштина оптужује Србију за политизацију спорта, Дрецун каже да се од њих ништа друго ни не очекује.

„Ако су договорене одређене процедуре, ако се договори да Косово може да се представља само са звездицом, а не као некаква држава, и ако је то и Приштина прихватила, како онда може да оптужује Београд?“, пита се Дрецун.

Он додаје да ако се изашло из договореног оквира, Србија другачије нити може нити хоће да реагује.

„Мало су се прерачунали, преиграли су се у тим амбицијама да Косово заиста може да буде држава. То признање никада неће да доживе од Србије“, казао је Дрецун.

Објаснио је да спортисти, као и остали грађани, могу да уђу са личним документима и да на админстративном прелазу добију потврду.

„Ако те личне исправе нису издате од наших надлежних органа, јер многи од њих имају наше исправе, пошто су наши држављани, и имају наше пасоше, али ако имају исправе које су издате од стране привремених институција, онда на административним прелазима то покажу и добију потврду са којом могу да се крећу преко територије централне Србије. Наравно, показивање некаквог неважећег пасоша те лажне државе апсолутно није релевантно за наше органе“, подсећа Дрецун.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*