Posle ruskih i kineski vojnici u Venecueli

0

NA tlu Venecuele postalo je gusto: samo dan posle ruskih vojnika, stigli su i kineski. Prvi kontingent broji, doduše, samo 120 duša, ali svetski mediji ističu da je ovo veoma neobičan spoljnopolitički potez vlasti u Pekingu.

 

Kinezi su se iskrcali na karipsko ostrvo Margarita, tik uz venecuelansko kopno, i doneli humanitarnu pomoć, ali i vojne odbrambene potrepštine, namenjene trupama snaga bezbednosti predsednika Nikolasa Madura.

Prema stokholmskom Međunarodnom institutu za istraživanje mira, Karakas je od 2010. do 2014. godine uvezao iz Kine oružje u vrednosti od 349 miliona dolara. U okviru ovog aranžmana bila je i radarska tehnika, a našli su se tu i avioni za obuku pilota, blindirana vozila i pripadajući rezervni delovi. Godine 2017. su, potom, stigli i tenkovi, municija, uniforme, kao i delovi za rusku opremu i naoružanje.


Pre otprilike nedelju dana Rusija je poslala stotinak vojnika, sa zadatkom da pripreme teren za vojnu obuku pilota helikoptera i istaliranje samih letelica. Budući da se Moskva i Peking u principu konsultuju o spoljnopolitičkim pitanjima, analitičari polaze od toga da je bilo razgovora i saglasnosti i oko ovog slanja vojnika iz obe zemlje.

foto EPA Zakrčen most koji spaja Venecuelu sa Kolumbijom

Očekivano, Trampova administracija oštro je reagovala na iskrcavanje stranih vojnika, pozivajući venecuelanske institucije da zaštite svoj državni suverenitet. Američki državni sekretar Majk Pompeo, uz ovaj apel, na „Tviteru“ je napisao: „Rusija i Kina da drže ruke dalje od Venecuele!“

Vašington doživljava ovu rusko-kinesku akciju kao svojevrsnu demonstraciju sile prema SAD, koje nastoje da svrgnu Madura sa vlasti. Bela kuća je nameravala da, preko Kolumbije, doturi venecuelanskom narodu humanitarnu pomoć uz asistenciju opozicionog lidera Huana Gvaida, ali su, do sada, Madurove snage činile sve da to osujete, ocenjujući da je u pitanju naoružanje namenjeno Madurovom „rušenju“.

Upravo u nastojanju da prevaziđu tu prepreku, na hiljade Venecuelanaca probilo je barikade koje je vlast postavila na mostu „Simon Bolivar“, koji spaja Venecuelu sa Kolumbijom. Kako je saopštio Biro za migracije u Bogoti, neki od njih su se popeli na kontejnere koje je venecuelanska vojska postavila da bi sprečila prelazak preko mosta.

U februaru je Maduro naredio postavljanje barikada na više tačaka duž granice, da bi osujetio prolazak humanitarnih konvoja, za koje je tvrdio da su „trojanski konji“ sa oružjem i municijom za opoziciju. Od tada je mnogo Venecuelanaca pokušalo je da pređe granicu preko reke Tahira, da bi u Kolumbiji dobilo hranu i medicinsku pomoć.

IMUNITET

PARALELNO sa sve dramatičnijim događajima na granici zemlje, venecuelanska Ustavotvorna skupština (koju je umesto redovne izabrane na izborima uspostavio socijalistički predsednik Nikolas Maduro) ukinula je imunitet samoproglašenom predsedniku Huanu Gvaidu, koga podržava Zapad, odobrila njegovo krivično gonjenje zbog uzurpacije funkcija i zabranila mu izlazak iz zemlje. Venecuelanska opozicija tvrdi da i Vrhovni sud i Ustavotvorna skupština služe Madurovoj vlasti.

 

Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*