ПОСЛЕ СКАНДАЛА У БУДВИ: Долазак Бећковића изазвао поделе у ЦГ

0

НЕГОДОВАЊЕ ДПС поводом гостовања Матије Бећковића на фестивалу „Ћирилицом“ у Будви изазвало је нову ланчану реакцију и поново поделило Црногорце.

Потпредседник Општине Владимир Булатовић из Црногорске, тврди да су Будвани, којој год политичкој опцији припадали, лојални својој држави Црној Гори. Он сматра да се поводом случаја програма „Ћирилицом“ није довољно водило рачуна о последицама могућег потпиривања старих црногорских подела.

– Црногорска ће се, као чланица коалиције на власти, снажно борити да програми иза којих стоји Општина буду усмерени ка премошћавању наших рововских подела, макар цена тога било и пуно преиспитивање односа међу актерима који чине будванску власт – казао је Булатовић, који истиче да је програм фестивала осмишљен пре уласка Црногорске у локалну власт.

Узнемиреност појединаца Бећковићевим доласком, портпарол Нове српске демократије Марко Ковачевић, који истиче да је Бећковић један од највећих штитова кривотворења онога што Црна Гора јесте, коментарише:

– Матија је често у својој Црној Гори, не само у Будви, већ и у многим другим градовима. И нико њега не доводи, Матија долази кад хоће. Ово је његова земља. Јер нема у овом данашњем Монтенегру ничег да је више црногорско од Матије и његове, за неке очигледно прејаке, речи. А што је то највише црногорско у потпуности српско, највише смета онима који су издали. У данашњој, антисрпској Црној Гори, Матија Бећковић подсећа све оне који су блиски владајућим структурама на то да су издали себе, своје претке, свој језик, Вука, Његоша и зато, што би рекао Матија, „јуришају на мене удружени, кивни што сам их познао“.

Оштро је реаговао и професор Филозофског факултета у Никшићу и угледни књижевник др Драган Копривица.

– Са сигурношћу се може рећи да је тужна и режимска земља која је у незбору са својим великим песницима. За такво стање је обично по правилу крива власт, а не велики песник који проговара гласом народа – сматра Копривица.

Он истиче да „наравно песник има критички став у којем могу да се десе и неке ноте које могу бити мало оштрије, али песник бива као пробуђени део народа и глас савести тога народа“.

ЦРНА ГОРА ЈЕ ЊЕГОВА КУЋА

– На велику жалост ДПС, Бећковић је песник из Роваца, који је сигурно после Његоша највећи српски и црногорски песник, и у Црну Гору је добродошао, не само зато што је овде место његовог рођења, већ и зато што се у Црној Гори његова дела са посебном пажњом читају и његове беседе слушају. То што се челници ДПС у њима препознају у лошој конотацији, говори о томе да су свесни да су у Бећковићевом стваралаштву они негативнији део данашње збиље – сматрају у Демократској народној партији.

novosti.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*