Posle Varvarina učenici oživeli i skoro zaboravljeni Deligradski boj (VIDEO)

0

Posle oživljavanja Varvarinske bitke,  učenici OŠ ,,Bubanjski heroji” iz Niša snimili su još jedan dokumentarni film koji oslikava bitke iz Prvog srpskog ustanka, u pitanju je Deligradska bitka, i ova bitka je skoro zaboravljena, cilj je bio isti, da oživimo i otrgnemo od zaborava ovu junačku bitku, koja se desila pre tačno 212. godina.

Film je rađen u korelaciji predmeta, istorija, veronauka i geografija, a realizatori filma su učenici osmog razreda i njihovi profesori Đorđe Bojanić, profesor istorije,  veroučitelj đakon Dejan Jovanović i profesorka geografije Aleksandra Colić.

Boj na Deligradu u Prvom srpskom ustanku odigrao se 3. septembra 1806. godine . Sukobile su se srpska vojska pod vođstvom Karađorđa i turska vojska koju je predvodio Ibrahim paša, o ovom boju detaljnije možete da se upoznate gledajući film preko jutjuba, kaže Đorđe Bojanić.

Deligradsko utvrđenje, mesto gde smo snimili film  nalazi  se na pola puta između Aleksinca i Ražnja, na ulazu u Đuniski tesnac, između Drenovačkog potoka i Morave, kuda je prolazio Carigradski drum, priča Aleksandra Colić.

Pošto Deligrad nikada nije pao, upravo zato, prvobitno je bio nazvan Delišanac ili Delilogor, a kasnije  i danas ta srpska tvrđava naziva se srpsko-turskim imenom Deligrad ili Junački grad, kaže Đorđe Bojanić.

Danas se na Deligradu,  mestu gde su šančevi, nalazi crkva Sv. Arhangela Mihaila i Gavrila, a u njoj spomen-kosturnica izgrađena 1930. godine na Krstovdan, i osvećena je od strane tadašnjeg niškog vladike Dositeja Vasića, a osveštana je pet godina kasnije. Na inicijativu pododbora patriotskog udruženja „Kneginja Ljubica“ iz Aleksinca, 1926. godine pokrenuta je ideja o izgradnji mesta na kome bi počivale kosti svih srbskih junaka ne samo sa Deligradu, već i iz kasnijih Srpsko turskih ratova 1876-1878. Godine, kaže Đorđe Bojanić.

Danas je Deligradska bitka skoro zaboravljena. Mali broj udruženja i pokreta neguje sećanje na ovu veliku bitku i slavnu epopeju Karađorđa i njegovih junaka, to nam je i bila ideja da ovu bitku na ovaj način oživimo i otrgnemo od zaborava, ovim našim  kratkim video zapisom. Pošto junacima sa Deligradskog polja mnogo dugujemo, oni su nam pokazali kako se treba boriti za čast Otadžbine sa mnogo jačim i nadmoćnijim osvajačem i agresorom, ovi divovi pokazali su istrajnost, jedinstvo i junaštvo koje mi ne smemo zaboraviti, već time se moramo ponositi, priča Đorđe Bojanić.

„Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka“ su reči koje možda najbolje opisuju one divove koji su branili Deligrad.

U toku snimanja posetili smo manastir  Sveti Roman, gde nas je srdačno dočekao iguman arhimandrit Damaskin i protojerej stavrofor Vlajko Grabež. Tom prilikom otac Vlajko  je održao prigodnu besedu u kojoj je napomenuo da iako u ratu bude i pojave devijacija i dezertera, mi se nećemo ugledati na njih, već na vitezove koji su ostvarili velike pobede kroz svakodnevnu borbu. Na kraju smo se svi zajedno, učenici i profesori sa ocem Vlajkom pomolili ispred moštiju svetog Romana.

Deo filma snimljen je u Komandi Kopnene vojske Srbije u Nišu, u kom se objedinjuju svi stradali vitezovi za veru i otačastvo, počevši od Svetog cara Lazara i kosovskih junaka pa do vitezova iz naših dana. Naime, polažući svoje živote kao temelj slobode otadžbine, znani i neznani junaci, su ispunili reči Gospoda Isusa Hrista da „od ove ljubavi niko nema veće, nego da ko život svoj položi za prijatelje svoje“. Nesebično žrtvujući sebe, da bismo mi, njihovi potomci danas živeli u slobodi i miru, oni su se vinuli na Nebesa među svete zajedno sa Svetim carem Lazarem i Kosovskim junacima, priča veroučitelj đakon Dejan Jovanović.

Zahvalni smo  generalu Milosavu Simoviću što je dozvolio  snimanje u prostoru za Bogosluženje gde smo svi zajedno uputili zajedničke molitve Bogu za sve postradale Srbe u svim ratovima i za spasenje i svetliju budućnost Otadžbine, film se završava troparom svetim novomučenicima.

Veliko hvala i Njegovom Preosveštenstvu Episkopu Niškom Gospodinu Arseniju, što nam je dao blagoslov za snimanje ovog filma u porti hrama svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Deligradu.

Ova škola je već prepoznatljiva po ovakvim dokumentarnim ambijentalnim kratkim filmovima sa autentičnih mesta. Kroz ovakve video zapise naš cilj je da se učenici širom Srbije upoznaju sa određenim istorijskim temama sa lica mesta, priča Đorđe Bojanić.

Prošlog meseca učenici OŠ ,,Bubanjski heroji” su oživeli i Varvarinsku bitku…

Srpska istorija

 

POSTAVI ODGOVOR

*