Последице укидања интернет неутралности

0
НОВИ САД – Принцип по коме се све информације и садржај на интернет мрежи третирају једнако, Net neutrality, је 14. децембра 2017. одлуком комисије за комуникацију САД (FCC) укинут.

Америчка јавност која је обично поларизована између републиканаца и демократа у овом случају је готово била јединствена. 80 одсто Американаца се залаже за опстанак интернет неутралности. Ипак, Трампова администрација се није превише обазирала на глас јавности и регулисала је интернет тржиште тако да буде у интересу великих корпорација, укидањем интернет неутралности.

Једнака права за све на интернету су престала да важе, барем у Америци.

Водећи амерички интернет провајдери су тако добили одрешене руке да у складу са својим, а вероватно и државним интересима, успоравају, ограничавају и блокирају интернет ономе коме то желе. Фама и страх од „злих руских хакера“ је тако послужио својој сврси – већој комерцијализацији и већем монополу америчког интернета.

Укидање интернет неутралности просто значи да ће провајдери неравноправно регулисати интернет саобраћај. Наравно у интересу већих и јачих. Могућност појаве неког новог Цукерберга и Фејсбука, након укидања интернет неутралности је сведена на минимум. Старт ап, иноватори и мале интернет фирме, ће практично овим новим регулацијама америчког интернета бити угушени.

Укидањем интернет неутралности, интернет провајдери ће моћи да продају одређене делове интернета по одређеним ценама и да одређене блокирају садржаје. Попут данашњих кабловских оператера, интернет провајдери ће бирати и продавати интернет пакет који ћете моћи користити. Све што не буде укључено у тај пакет, просто вам неће бити доступно.

То би отприлике могло да изгледа овако:

Насупрот овом америчком ограничавању интернет неутралности, Европска унија је у Женеви донела одлуку да ће интернет у ЕУ остати транспарентан и неутралан. Интернет будућности биће инклузиван, транспарентан и кредибилан, стоји у декларацији коју су потписали европска комесарка Марија Габријел и чланови Европског парламента.

Јасно је да бесплатан садржај, који буду нудили европски и други провајдери у свету који не прихвате америчка правила игре, ће бити озбиљна конкуренција америчким провајдерима. Треба имати у виду да су највеће интернет компаније управо америчке.

Политика изолационизма, коју је Трамп дуго најављивао би могла започети баш овим новим регулацијама интернета.

У сваком случају, две супротне одлуке ЕУ и Америке, ће поларизовати интернет на „амерички“ и „слободан“, односно интернет по америчком или европском моделу, а сва даља дешавања око интернета ће се базирати на те две одлуке. Како ће то на крају изгледати, и ко ће однети превагу, остаје да се види.

rtv.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*