Последња опомена: Америчка амбасада позвала Додика да не одржи референдум!

0

Амбасада САД у БиХ позвала је све стране да поштују данашњу одлуку Уставног суда БиХ.

Амбасада је истакла да је надлежност Суда јасно дефинисана у Анексу 4 Дејтонског мировног споразума чиме је Суд овлашћен за решавање спорова између различитих нивоа власти. Амбасада је упутила апел руководству Републике Српске да се уздржи од одржавања референдума јер би то било, како су навели, директно кршење одлуке Суда.

Навели су такође да би непоштовање одлуке Суда значило подривање правне државе, стављање РС у изолацију и несигурност и директно оспоравање државног правосуђа,наводи агенција.

– Овакве политике нису у интересу грађана Босне и Херцеговине, тиме ни грађана Републике Српске, јер се сви они суочавају с бројним социјалним и економским проблемима. Уколико се, упркос одлуци Уставног суда, настави са активностима везаним за референдум, то ће представљати претњу владавини закона, и на тај начин и претњу стабилности, сигурности и просперитету земље – наведено је у саопштењу Амбасаде САД.

Из амбасаде наводе да је Дејтонски мировни споразум међународни мировни споразум чије оспоравање не може проћи без последица.

– Сједињене Државе и међународна заједница су изузетно пуно уложили у мир, стабилност и просперитет БиХ. Ми нећемо прихватити покушаје опструирања Дејтонског мировног споразума нити слабљења институција БиХ – речено је из амбасаде.

Сједињене Америчке Државе напомињу да су амбасадори земаља чланица Савета за имплементацију мира на састанку Управног одбора који је одржан 30. августа поново потврдили своју подршку Дејтонском мировном споразуму и недвосмислену опредељеност за територијални интегритет и основну структуру БиХ као јединствене, суверене државе која се састоји од два ентитета који немају право отцепљења.

Јасно су рекли да неће толерисати никакво кршење Општег оквира мировног споразума, укључујући, али не ограничавајући се на, покушаје отцепљења.

– Ми чврсто стојимо иза тих изјава – саопштено је из те амбасаде.

Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*