Poslednja opomena: Američka ambasada pozvala Dodika da ne održi referendum!

0

Ambasada SAD u BiH pozvala je sve strane da poštuju današnju odluku Ustavnog suda BiH.

Ambasada je istakla da je nadležnost Suda jasno definisana u Aneksu 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma čime je Sud ovlašćen za rešavanje sporova između različitih nivoa vlasti. Ambasada je uputila apel rukovodstvu Republike Srpske da se uzdrži od održavanja referenduma jer bi to bilo, kako su naveli, direktno kršenje odluke Suda.

Naveli su takođe da bi nepoštovanje odluke Suda značilo podrivanje pravne države, stavljanje RS u izolaciju i nesigurnost i direktno osporavanje državnog pravosuđa,navodi agencija.

– Ovakve politike nisu u interesu građana Bosne i Hercegovine, time ni građana Republike Srpske, jer se svi oni suočavaju s brojnim socijalnim i ekonomskim problemima. Ukoliko se, uprkos odluci Ustavnog suda, nastavi sa aktivnostima vezanim za referendum, to će predstavljati pretnju vladavini zakona, i na taj način i pretnju stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu zemlje – navedeno je u saopštenju Ambasade SAD.

Iz ambasade navode da je Dejtonski mirovni sporazum međunarodni mirovni sporazum čije osporavanje ne može proći bez posledica.

– Sjedinjene Države i međunarodna zajednica su izuzetno puno uložili u mir, stabilnost i prosperitet BiH. Mi nećemo prihvatiti pokušaje opstruiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma niti slabljenja institucija BiH – rečeno je iz ambasade.

Sjedinjene Američke Države napominju da su ambasadori zemalja članica Saveta za implementaciju mira na sastanku Upravnog odbora koji je održan 30. avgusta ponovo potvrdili svoju podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i nedvosmislenu opredeljenost za teritorijalni integritet i osnovnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta koji nemaju pravo otcepljenja.

Jasno su rekli da neće tolerisati nikakvo kršenje Opšteg okvira mirovnog sporazuma, uključujući, ali ne ograničavajući se na, pokušaje otcepljenja.

– Mi čvrsto stojimo iza tih izjava – saopšteno je iz te ambasade.

Intermagazin

POSTAVI ODGOVOR

*