Poslednji okršaj pred izbore! Hilari: „Trampe ti si Putinova marioneta“

0

Hilari Klinton i Donald Tramp okončali su noćas seriju debata uoči predsedničkih izbora u SAD žestokom razmenom optužbi, a izostanak rukovanja dva glavna rivala i odbijanje republikanskog kandidata da odgovori na pitanje da li će prihvatiti rezultate izbora obeležili su njihov poslednji okršaj.

Kako navodi „BBC“, kandidati se nisu rukovali ni pre ni posle „političkog sparinga“ što je uticalo na dalji tok debate koju su obeležili visoki tonovi i upadanje u reč.

„Namešteni izbori“

Tramp je izrazio zabrinutost da se manipuliše izbornim procesom tako što se omogućava milionima ljudi, koji ranije nisu imali pravo glasa, da učestvuju u narednim predsedničkim izborima.

„Videćete milione ljudi koji će biti registrovani kao birači, a koji ne bi trebalo da dobiju to pravo. Bolje se staramo o ilegalnim imigrantima nego o svojim ratnim veteranima, to se ne sme dešavati“, izjavio je Tramp.

Tramp nije mogao da obeća da će priznati rezultate ako izgubi.

Republikanac je odgovarajući na pitanje moderatora Krisa Volosa da li će priznati rezultate izbora odgovorio: „Reći ću vam to kada dođe vreme. „Videću posle izbora. Ostavljam vas u neizvesnosti“.

Klintova je rekla da Tramp „degradira i omalovažava demokratiju u SAD“.

5edktkqturbxy9iywe2mjgxnjq0y2uwnwexotyzzwqznjewntvjmzfmms5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Ko je marioneta

Tokom debate provlačila se i senka ruskog predsednika Vladimira Putina. Klinton je rekla da Putin želi da Tramp bude izabran jer hoće marionetu za američkog predsednika.

„Ti si marioneta!“, uzvratio je Tramp ističući da je Putin i „nadmudrio“ i „nadigrao“ bivšu državnu sekretarku.

Problemi na Bliskom istoku

Oba kandidata su se dotakla sukoba na Bliskom istoku tokom debate.

„Asad je mnogo pametniji od nje (Klintonove) i Obame. Podržavamo pobunjenike, a ne znamo ni ko su pobunjenici. Dajemo im dosta novca i svega drugog. Ako Asad padne, mogli bismo da dobijemo nekog mnogo goreg od Asada“, izjavio je između ostalog Tramp govoreći o sirijskom predsedniku.

Klintonova se tokom debate založila za uspostavljanje zone zabrane letova u Siriji i istakla da je zauzimanje iračkog grada Mosul, koji je pod kontrolom islamista, jedan od glavnih ciljeva.

Tramp je kritikovao njeno tridesetogidišnje „loše“ radno iskustvo, a Klintonova je rekla da je, dok je pomagala predsedniku Baraku Obami da pronađe Osamu bin Ladena, Tramp učestvovao u rijaliti programu.

„Hilari kriva za optužbe za seksualno zlostavljanje“

Tramp i Klintonova su suprotstavili stavove i oko niza unutrašnjepolitičkih pitanja kao što je abortus i pravo na nošenje oružja, a posebno je oštra debata bila oko ilegalnih imigranata i plana meksičkog predsednika da digne zid.

Tramp je optužio kampanju Hilari Klinton da je stoji iza serije optužujućih izjava žena, koje su tvrdile da ih je milijarder seksualno zlostavljao. Republikanac je rekao da su to „potpune laži“ i sugerisao je da iza njih stoji Klintonova i njena „ljigava kampanja“. Svoju rivalku nazvao je „opakom“ ženom i lažljivicom.

„To su žene željne slave, ali ja mislim da je ipak njena kampanja kriva“, rekao je Tramp.

Hilari Klinton je odbacila njegove optužbe i rekla da su te žene same odlučile da progovore.

I ovoj debati su nastavili sa međusobnim optužbama oko novca iz njihovih fondacija.

Anketa CNN: Hilari ostavila bolji utisak u poslednjoj debati

Kandidat demokrata na predsedničkim izborima u SAD Hilari Klinton ostavila je bolji utisak na gledaoce tokom treće i poslednje debate sa republikanskim kandidatom Donaldom Trampom, održanoj sinoć u Las Vegasu, pokazale su ankete.

Prema najnovijoj nereprezentativnoj anketi CNN, Klintonova je osvojila 52 odsto, a Tramp samo 39 odsto glasova gledalaca.

Takođe, 55 odsto ispitanih gledalaca smatra da su napadi Trampa na Klintonovu opravdani, dok 63 odsto njih to kaže da napade Hilari Klinton na republikanskog kandidata.

Stručnjaci kažu da Tramp nije uspeo da skine ljagu sa svog imena nakon optužbi za seksualno uznemiravanje.

 

 

 

Agencije

POSTAVI ODGOVOR

*