Poslodavci daju za minimalac samo 127 dinara!

0

Aleksandar Vulin, ministar rada, rekao je juče da bi najviše voleo da minimalac bude 500 evra, ali je pitanje da li će poslodavac moći to da plati i da li će hteti da zapošljava ljude po toj ceni. Poslodavci sa jedne strane pristaju na cenu od 127 dinara po radnom satu, a sindikati traže da ona bude 135 dinara.

– Svi zajedno moramo znati gde se nalazimo, koji nam je ekonomski momenat i na osnovu toga da donesemo odgovarajuću odluku o novoj minimalnoj ceni rada – izjavio je Vulin.

On ističe da pregovori o minimalnoj ceni rada teku u dobroj atmosferi i da je siguran da će minimalna cena rada biti dogovorena i pre zakonskog roka.

Zlata Zec, članica radne grupe koja pregovara o minimalnoj ceni rada, rekla je juče za „Politiku” da su predstavnici Ministarstva finansija, Unije i Sindikata blizu dogovora, ali da ne može da kaže kolika bi ubuduće mogla da bude minimalna cena rada.

– Dogovorili smo se da ne dajemo nikakve izjave – rekla je ona.

– Ma koliko bude iznosila nova minimalna cena rada, da li 127 dinara koliko daju poslodavci, ili 135 koliko traže sindikati, predstavnici Unije poslodavaca Srbije, zatražiće za uzvrat od države nove povlastice, jer je svako povećanje opterećenje za poslodavce, pogotovo one koji već teško rade – uzvraća Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije i član Socijalno-ekonomskog saveta.

Upitan da li je predlog radne grupe, kojoj je juče bio krajnji rok da izađe s predlogom o novoj minimalnoj ceni rada, i konačan, on kaže, da to nije definitivno, već da o tome treba da se izjasni Socijalno-ekonomski savet. Najkasnije do 15. septembra.

Sindikati će, očekuje, Atanacković, ostati pri stavu od 135 dinara, ali poslodavci smatraju da minimalac treba povećati za pet do šest dinara sa sadašnjih 121 dinar.

– Preračunato, povećanje treba da prati rast inflacije u poslednje dve godine, od 2014. godine, kada je minimalac poslednji put i korigovan – kaže Atanacković i dodaje da će tražiti nove povlastice za poslodavce.

– Tražićemo povećanje neoporezivog iznosa zarade koji sada iznosi 11.604 dinara, ako ni zbog čega drugog ono zbog činjenice da su nam komunalije tri puta skuplje nego kod drugih. Insistiramo na smanjenju parafiskalnih nameta, kako bi poslodavci imali od čega da isplate povećan minimalac. Pre svega oni koji ionako jedva opstaju i za koje je svaki dinar veliki udar na budžet – kaže on.

U septembru prošle godine vlada je donela odluku da minimalna cena rada po radnom satu za 2016. godinu ostane 121 dinar. Ta cena na snazi je već dve godine. Sindikati su tada tražili da se cena rada po radnom satu poveća na 143,5 dinara, dok su predstavnici poslodavaca i Vlade Srbije bili protiv. Poslednji put, pre toga, visina minimalca je promenjena u septembru 2014. godine, i tada je odlučeno da ona za 2015. godinu po radnom satu iznosi 121 dinar.

Politika

POSTAVI ODGOVOR

*