Потпреседник хрватског Сабора величао протеривање Срба из Хрватске уз ТОМПСОНОВЕ СТИХОВЕ

0

Потпреседник хрватског Сабора Милијан Бркић објавио је данас срамотан статус на Фејсбуку у којем је уз цитирање стихова песме “Дух ратника” Марка Перковића Томпсона славио операцију “Бљесак” и величао операцију “Олуја”.

Бркић је уз наслов “Потребан нам је “Бљесак” који ће у нашим срцима покренути “Олују” за јаку Хрватску” цитирао и Томпсонове стихове “све бих дао да је видим поносну и лепу к’о у сновима, све бих дао да је видим и опет бих спреман стао, свој бих живот дао“.

Даље Бркић пише да су пре 23 године хрватске оружане снаге “величанственом војно-полицијском акцијом ‘Бљесак’ ослободили западну Славонију”.

 

 

– Била је то изврсно и прецизно изведена акција Хрватске војске и специјалне полиције, која је надаље омогућила војно-полицијку акцију „Олуја“ чиме је Хрватска показала снагу и спремност да успостави државноправни поредак на целом свом подручју – написао је Бркић.

У фотографије са обележавања 23. годишњице и сопствену у војној униформи из 1995. године, Бркић се захваљује и осуђеном ратном злочћинцу Фрањи Туђман, првом председнику Хрватске.

– Операција ‘Бљесак’ значи увек говорити истину о домовинском рату, значи увек захвалити онима који су били део ње – пре свега првом хрватском председнику др. Фрањи Туђману и свим хрватским бранитељима, те с пијететом се сетити свих погинулих и рањених хрватских бранитеља, значи неизбрисив део хрватске испторије, значи понос свих Хрватица и Хрвата! Тај директан значај, као и истините и за хрватску историју битне чињенице се никада не смеју заборавити, јер је хрватска држава створена на жртви, борби и победи хрватских бранитеља у домовинском рату.

Наша је обавеза према њиховој жртви велика и обвезује нас да у заједништву градимо бољу и јаку Хрватску. Али и да будемо поносни, достојанствени, чврсти и одлучни у обрани својих националних интереса као што смо били и те поносне и славне 1995. године – наводи Бркић.

Протеривање Срба

Подсећамо, операција почела у јутро 1. маја 1995, а за мање од 32 сата хрватске снаге заузеле су 500 квадратних километара И успоставиле надзор над аутопутем Загреб-Липовац и железничком пругом према источној Славонији. У акцији је протерано између 15.000 и 20.000 Срба, а 283 њих је нестало или погинуло.

Према подацима Документационо информативно центра Веритас, међу жртвама је 56 жена, 11 особа до 18 година и 75 старијих од 60 година. Против Срба у Западној Славонији кренуло је више од 16.000 припадника хрватских оружаних снага.

– Снаге УН, које су на време биле упозорене од хрватских генерала, тада су се повукле, препуштајући народ на милост и немилост агресору – саопштено је из тог центра.

Парастос српским жртвама одржан је јуче у цркви Светог Марка у Београду. Парастосу је присуствовао и председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, који је рекао да хрватска војна агресија „Бљесак“ „представља завршни чин етничког чишћења Срба са простора Западне Славоније“.

н је подсетио да је још током јесени 1991. године са већег дела Западне Славоније „протерано преко 80.000 Срба, да је спаљено, минирано и уништено око 200 српских села, јер су Срби били у апсолутној већини, да је уништено преко 5.000 српских кућа“.

Прослава у Хрватској

Истовремено, званична Хрватска облежила је јуче 23. годишњицу операције „Бљесак“ на централној свечаности у Окучанима где је откривању спомен-обележја „Kристалне коцке ведрине“ у спомен хрватским војницима погинулим у акцији, присуствовао је готово цео државни врх.
Заједнички венац положили су председница Хрватске Kолинда Грабар Kитаровић, председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић и председник Владе Хрватске Андреј Пленковић.

Уз њих су били и министар обране Дамир Kрстичевић, министар унутрашњих послова Давор Божиновић и министар хрватских бранитеља Томо Медвед.

блиц

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*