Повећан извоз руског гаса за Европу и Турску

0

Руска гасна компанија Гаспром повећала је испоруке гаса Европи и Турској на 102,9 милијарди кубних метара од почетка ове године, што је за 12,3 одсто више од обима испорука из истог периода прошле године.
Извоз руског гаса у Немачку је порастао за 16,7 одсто, у Аустрију за чак 77,2 одсто, Чешка је повећала увоз руског гаса за 24,8 одсто, а Словачка за 25,8 одсто, преноси Раша тудеј позивајући се на податке Гаспрома.

Руски гасни гигант је, такође, пријавио раст производње гаса од 18,8 одсто, пошто је од почетка 2017. произвео 248,8 милијарди кубних метара природног гаса на годишњем нивоу.

Генерални директор Гаспрома Алексеј Милер је раније овог месеца изјавио да ће Гаспром произвести 450 милијарди кубних метара природног гаса у овој години.

Изградњом додатних гасовода према Европи и Турској, Гаспром планира да повећа будуће испоруке природног гаса.

У плану су, како наводи РТ, гасовод Северни ток 2, којим ће се дуплирати количина гаса која долази из Русије у Немачку и Северну Европу преко Балтичког мора, али и гасовод Турски ток, који би требало да има два крака, од којих би први снабдевао гасом Турску, а други би снабдевао потрошаче у јужној Европи.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*