Повратак KГБ-а: Чему ће служити нова руска тајна служба?

0
Russia US Spying

Ново „суперминистарство“ требало би да буде успостављено спајањем ФСБ-а, Иностране тајне службе безбедности, уз прикључење и Федералне служба обезбеђења (ФСО), која брине о безбедности високих политичара и државних службеника

Тајне и службе безбедности требало би да буду свеобухватно реформисане формирањем руског Министарства за државну безбедност – или скраћено МГБ-а, што је Дојче веле назвао „повратком KГБ-а“.

То ново „суперминистарство“ требало би да буде успостављено спајањем ФСБ-а, Иностране тајне службе безбедности, уз прикључење и Федералне служба обезбеђења (ФСО), која брине о безбедности високих политичара и државних службеника, преноси ДВ писање руског Kомерсанта.

„Владимир Путин, који је у време Совјетског савеза и сам био официр KГБ-а, реформише тајне службе пре председничких избора 2018. Што ‘фактички представља поновно успостављање совјетског KГБ-а'“, оцењује руски лист „Kомерсант“. Свеобухватна реформа тајне службе почела је у пролеће ове године, оснивањем Руске гарде. Та нова организација основана је на бази тзв. интерних трупа јединице Министарства унутрашњих послова и слична је јединицама војске.

Руска гарда подређена је лично Путину. Лист наводи да је на челу те гарде некадашњи Путинов телохранитељ Виктор Солотов. Званичници у Москви „Kомерсантов“ извештај до сада нису ни потврдили, али ни демантовали а Путинов портпарол Дмитриј Песков о томе није хтео да говори, пише ДВ.

„Русија би пре председничких избора 2018. године требало да добије Министарство за државну безбедност, чиме би моћни совјетски KГБ, под другим именом могао да врати Стаљиново време“, пише ДВ. Лист наводи и расправе око имена новог министарства, с обзиром да је МГБ „оптерећен историјом“. „Озлоглашена тајна служба носила је име МГБ од 1946, па до Стаљинове смрти 1953. године.Тачно је да се ради само о неколико послератних година, али то је време ужасне Стаљинове репресије“, подсећа руски публициста Олег Kашин за Дојче веле.

Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*