Povratak KGB-a: Čemu će služiti nova ruska tajna služba?

0
Russia US Spying

Novo „superministarstvo“ trebalo bi da bude uspostavljeno spajanjem FSB-a, Inostrane tajne službe bezbednosti, uz priključenje i Federalne služba obezbeđenja (FSO), koja brine o bezbednosti visokih političara i državnih službenika

Tajne i službe bezbednosti trebalo bi da budu sveobuhvatno reformisane formiranjem ruskog Ministarstva za državnu bezbednost – ili skraćeno MGB-a, što je Dojče vele nazvao „povratkom KGB-a“.

To novo „superministarstvo“ trebalo bi da bude uspostavljeno spajanjem FSB-a, Inostrane tajne službe bezbednosti, uz priključenje i Federalne služba obezbeđenja (FSO), koja brine o bezbednosti visokih političara i državnih službenika, prenosi DV pisanje ruskog Komersanta.

„Vladimir Putin, koji je u vreme Sovjetskog saveza i sam bio oficir KGB-a, reformiše tajne službe pre predsedničkih izbora 2018. Što ‘faktički predstavlja ponovno uspostavljanje sovjetskog KGB-a'“, ocenjuje ruski list „Komersant“. Sveobuhvatna reforma tajne službe počela je u proleće ove godine, osnivanjem Ruske garde. Ta nova organizacija osnovana je na bazi tzv. internih trupa jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova i slična je jedinicama vojske.

Ruska garda podređena je lično Putinu. List navodi da je na čelu te garde nekadašnji Putinov telohranitelj Viktor Solotov. Zvaničnici u Moskvi „Komersantov“ izveštaj do sada nisu ni potvrdili, ali ni demantovali a Putinov portparol Dmitrij Peskov o tome nije hteo da govori, piše DV.

„Rusija bi pre predsedničkih izbora 2018. godine trebalo da dobije Ministarstvo za državnu bezbednost, čime bi moćni sovjetski KGB, pod drugim imenom mogao da vrati Staljinovo vreme“, piše DV. List navodi i rasprave oko imena novog ministarstva, s obzirom da je MGB „opterećen istorijom“. „Ozloglašena tajna služba nosila je ime MGB od 1946, pa do Staljinove smrti 1953. godine.Tačno je da se radi samo o nekoliko posleratnih godina, ali to je vreme užasne Staljinove represije“, podseća ruski publicista Oleg Kašin za Dojče vele.

Njuzvik

POSTAVI ODGOVOR

*