Повучена потерница: Лука Бојовић слободан у Србији

0

Србија више не тражи изручење Луке Бојовића из Шпаније, пошто је повучена потерница која је за њим била расписана након што је правоснажно ослобођен од оптужби за више убистава и покушаја убистава, и јер је казну од 15 месеци затвора издржао у екстрадиционом притвору у Шпанији.

Након правоснажности ослобађајуће пресуде суд је Бојовићу укинуо притвор и издао наређење за повлачење потернице, рекла је портпарол суда Тања Kољеншић Тањугу.

Бојовић је „слободан човек“ у Србији, мада у шпанском затвору служи казну од 18 година затвора на коју је прошле године правоснажно осуђен у Мадриду.

Наиме, за Бојовићем је 2010. године расписана потерница када је Тужилаштво за организовани криминал покренуло истрагу против њега због сумње да је да је био на челу криминалне групе, као и да је био организатор убиства Бранка Јефтовића Јорге 2004. године, покушаја убиства Андрије Драшковића и Зорана Недовића Ссока исте године када су убијени њихови телохранитељи Дејан Живанчевић и Милутин Јовичић.

Након суђења у одсуству Бојовић је најпре због недостатка доказа у Специјалном суду у Београду ослобођен свих поменутих оптужби, а ту пресуду је зимус потврдио и Апелациони суд, после чега је повучена потерница марта ове године.

Бојовић је у току бекства, 9. фебруара 2012. године ухапшен у Валенсији, а поред поменутих кривичних дела, Србија је тражила његово изручење и јер није издржао казну од укупно 15 месеци затвора због недозвољеног поседовања пиштоља и фалсификовања личне карте на коју је у Окружном суду у Београду првостепено осуђен 2008. године, а правоснажно 2011. године.

Бојовићу је заправо било остало да одслужи свега седам месеци затвора од укупне казне, јер је у Окружном затвору у Београду био у притовру осам месеци пре изрицања пресуде 2008. године.

Тих седам месеци урачунато му је у екстрадициони притвор у којем је био у Шпанији, што значи да је Бојовић практично „слободан човек“ у Србији.

Он је међутим у Мадриду прошле године правоснажно осуђен на 18 година затвора због држања арсенала оружја, фалсификовања докумената и зато што је био члан криминалне групе коју тамошњи медији називају „Арканови тигрови“.

Без обзира на Бојовића, Србија и даље тражи изручење Владимира Милисављевића и Синише Петрића који су са Бојовићем ухапшени у Валенсији по нашим потерницама, али због кривичног поступка вођеног у Сспанији нису још изручени Србији.

Изручење Бојовића, Милисављевића и Петрића је одобрено још 2013. године, али је одложено до окончања поступка против њих у Сспанији.

Иако су прошле године правоснажно осуђени у тој земљи нису још изручени Србији.

Бојовић је у Србији био ухапшен 22. септембра 2007. због, како је тада саопштила полиција, сумње да је скривао одбегле припаднике „земунског клана“, међутим, како за то није било доказа, оптужен је и правоснажно осуђен, само за незаконито поседовање оружја и фалсификовање документа на 15 месеци затвора.

Медији у Србији помињу Бојовића као једног од већих „босова“ на Балкану, Сспанци као „Аркановог тигра“.

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*